Mam takie zadanie: Wśród ziaren pszenicy znajduje się 0.2% ziaren chwastów. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród wybranych losowo tysiąca ziaren znajdują się co najmniej trzy ziarna chwastów?
Wiec wartosc oczekiwana \(\displaystyle{ 200}\), sigma \(\displaystyle{ 160}\), \(\displaystyle{ n=1000}\), \(\displaystyle{ p=0.2}\) i \(\displaystyle{ q=0.8}\)
Podstawiłem wszystko do wzoru z tw. de Moivre'a-Laplace'a.
I wyszło mi \(\displaystyle{ \Phi(49,925)}\) (dobrze?). Tylko nie wiem co z tym teraz zrobić bo t ochyba troche za duża wartość, żeby odczytać z tablicy.
CTG i obliczenie wartości dystrybuanty
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 12 paź 2013, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 47 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 12 paź 2013, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 47 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 12 paź 2013, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 47 razy
CTG i obliczenie wartości dystrybuanty
Ale zaraz skoro jest ich \(\displaystyle{ 0.2%}\) to czy p nie powinno być \(\displaystyle{ 0,002}\) ?