Prawdopodobienstwo warunkowe
Prawdopodobienstwo warunkowe
Na przystanku czeka \(\displaystyle{ 3^{2}}\) pasażerów. Wjeżdża tramwaj 3-wagonowy. Obliczyć prawdopodobieństwo, ze co najwyżej 1 wagon będzie pusty.
Pomożecie ?
Pomożecie ?
Prawdopodobienstwo warunkowe
Dlaczego ?
Podobne zadanie:
Na peronie dworca kolejowego czekało na pociąg 8 osób. Nadjechał skład złożony z
10 ponumerowanych wagonów. Pasażerowie wsiadali do losowo wybranych wagonów.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że każdy z pasażerów znalazł się w innym wagonie
?
A- zdarzenie, że pasażerowie siedzą w osobnych wagonach.
Moc \(\displaystyle{ \Omega}\) = \(\displaystyle{ W_{10}^{8}}\) = \(\displaystyle{ 10^8}\) = 100000000
Moc A = \(\displaystyle{ V_{10}^{8}}\) = \(\displaystyle{ \frac{10!}{2!}}\) = 3*4*5*6*7*8*9*10 = 1814400
P(A) = \(\displaystyle{ \frac{1814400}{100000000}}\) = \(\displaystyle{ \frac{567}{31250}}\)
Podobne zadanie:
Na peronie dworca kolejowego czekało na pociąg 8 osób. Nadjechał skład złożony z
10 ponumerowanych wagonów. Pasażerowie wsiadali do losowo wybranych wagonów.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że każdy z pasażerów znalazł się w innym wagonie
?
A- zdarzenie, że pasażerowie siedzą w osobnych wagonach.
Moc \(\displaystyle{ \Omega}\) = \(\displaystyle{ W_{10}^{8}}\) = \(\displaystyle{ 10^8}\) = 100000000
Moc A = \(\displaystyle{ V_{10}^{8}}\) = \(\displaystyle{ \frac{10!}{2!}}\) = 3*4*5*6*7*8*9*10 = 1814400
P(A) = \(\displaystyle{ \frac{1814400}{100000000}}\) = \(\displaystyle{ \frac{567}{31250}}\)
Prawdopodobienstwo warunkowe
Zatem jesli to by była jedna osoba, która by mogła wejść do jednego z trzech wagonów to by mogła to zrobić na
\(\displaystyle{ 1^{3}}\)
tak?
\(\displaystyle{ 1^{3}}\)
tak?
Prawdopodobienstwo warunkowe
Według mnie tak ! Ma 3 wagony i wybiera pierwszy, drugi lub trzeci: 1*1*1=1
Prawdopodobienstwo warunkowe
Czyli mając trzy wagony może wejść do jednego z tych wagonów na jeden sposób tak? Logiczna się wydaje odpowiedź 3 w tym przypadku, ale skoro tak uważasz...
No to ja nie mam pytań
No to ja nie mam pytań
Prawdopodobienstwo warunkowe
A jak według Ciebie powinno się obliczyć zdarzenie skoro u Ciebie \(\displaystyle{ \Omega}\) =19 683?
Prawdopodobienstwo warunkowe
Tak, jednak masz racje \(\displaystyle{ \Omega}\)= \(\displaystyle{ 3^{9}}\). A ile w takim razie będzie P(A)?
Dobrze myślę, że A= \(\displaystyle{ {3 \choose 2}}\) * 9 ?
Dobrze myślę, że A= \(\displaystyle{ {3 \choose 2}}\) * 9 ?
Prawdopodobienstwo warunkowe
Zbadaj zdarzenie przeciwne, jak wyglada?MoniSkQ pisze:Tak, jednak masz racje \(\displaystyle{ \Omega}\)= \(\displaystyle{ 3^{9}}\). A ile w takim razie będzie P(A)?
Dobrze myślę, że A= \(\displaystyle{ {3 \choose 2}}\) * 9 ?
Prawdopodobienstwo warunkowe
to tylko 9 ? Ze mogą wsiąść do 1 wagonu czy trzeba uwzględnić, że nikt nie wsiadzie?