rozkład normalny i prawdopodobieństwo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

rozkład normalny i prawdopodobieństwo

Post autor: leszczu450 »

Cześć !

Wiedząc, że \(\displaystyle{ X \sim \mathcal{N} \left( 4,4 \right)}\) obliczyć \(\displaystyle{ P \left( 0<X<6 \right)}\)

Moje rozwiązanie:

\(\displaystyle{ P \left( 0<X<6 \right) = \int_0^6 \frac{1}{4 \sqrt{2\pi} } \cdot \exp \left( - \frac{ \left( x-4 \right) ^2}{32} \right) \mathrm{d}x=\frac{1}{4 \sqrt{2\pi} } \int_0^6 \exp \left( - \frac{ \left( x-4 \right) ^2}{32} \right) \mathrm{d}x \approx \\ \approx \frac{1}{4 \sqrt{2\pi} } \cdot 5,3422}\)

Czy tak właśnie powinienm to liczyć ? Czy jest jakaś inna, dokładniejsza metoda ?

Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
sebnorth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 635
Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Pomógł: 201 razy

rozkład normalny i prawdopodobieństwo

Post autor: sebnorth »

Ja bym zestandaryzował zmienną \(\displaystyle{ X}\):

\(\displaystyle{ \frac{0-4}{4} < \frac{X - 4}{4} < \frac{6-4}{4}}\)

i policzył \(\displaystyle{ P \left( -1 < Z < \frac{1}{2} \right) = \Phi \left( \frac{1}{2} \right) - \Phi \left( -1 \right)}\)

i skorzystał z tablic statystycznych
Ostatnio zmieniony 3 gru 2014, o 12:35 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

rozkład normalny i prawdopodobieństwo

Post autor: leszczu450 »

sebnorth, wyjaśnisz mi dokładnie, co to znaczy zestandaryzować zmienną \(\displaystyle{ X}\)? I czy mój sposób jest również OK ?
Awatar użytkownika
sebnorth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 635
Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Pomógł: 201 razy

rozkład normalny i prawdopodobieństwo

Post autor: sebnorth »

dobrze jest

mnie wyszło \(\displaystyle{ 0.5328072}\)

a Tobie \(\displaystyle{ 0.5328074}\)
miodzio1988

rozkład normalny i prawdopodobieństwo

Post autor: miodzio1988 »

W kompendium u nas masz napisane co to znaczy, razem z przykładami
Awatar użytkownika
sebnorth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 635
Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Pomógł: 201 razy

rozkład normalny i prawdopodobieństwo

Post autor: sebnorth »

zmienne losowe sie standaryzuje żeby porównać własności różnych populacji, sprowadza się obliczenia do jednej zmiennej, w tym przypadku zmiennej o rozkładzie \(\displaystyle{ Z \sim \mathcal{N} \left( 0, 1 \right)}\).

Ponadto nie ma w tablicach wartości dla zmiennej \(\displaystyle{ \mathcal{N} \left( 4,4 \right)}\) dlatego żeby skorzystać z tablic przechodzi się do \(\displaystyle{ Z \sim \mathcal{N} \left( 0, 1 \right)}\)
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

rozkład normalny i prawdopodobieństwo

Post autor: leszczu450 »

sebnorth, super ! Dziękuję Tobie bardzo : )
miodzio1988, biorę się za szukanie : )
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

rozkład normalny i prawdopodobieństwo

Post autor: Zordon »

Czy korzystanie z tablic jest metodą lepszą, czy dokładniejszą, mógłbym się spierać. Jeśli ma sie do dyspozycji komputer z dobrym programem do całkowania numerycznego, to dużo prościej wpisać całkę i jest gotowy wynik. Kiedyś, gdy nie było takich rzeczy, bądź były trudno dostępne, używało się tablic rozkładu normalnego. Wkrótce znikną ze świata, tak jak suwaki logarytmiczne. Nie twierdzę, że nauka korzystania z nich przestała mieć sens, ma choćby taki, że pozwala zrozumieć jak zmieniają się parametry rozkładu normalnego przy skalowaniu, przesuwaniu, itp.
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

rozkład normalny i prawdopodobieństwo

Post autor: leszczu450 »

Zordon, oo ! Dziękuję za tę wiadomość : ) Jednak, gdy całkę taką należy obliczyć bez komputera, na przykłąd na kolokwium, to mija się to z celem(ba! nawet często jest to nie do policzenia w rozsądnym czasie). Wtedy standaryzowanie i korzystanie z ogólnodostępnych tablic ułatwia życie.
ODPOWIEDZ