Witam,
proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:
Urna o numerze \(\displaystyle{ k}\) (\(\displaystyle{ k=0,1,2,3,4,5}\)) zawiera \(\displaystyle{ 10+k}\) kul czarnych i \(\displaystyle{ 10-k}\) kul białych. Z losowo wybranej urny wybieramy \(\displaystyle{ 2}\) kule.
a) jakie jest prawdopodobieństwo, że obie będą czarne?
b) obie są czarne. Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowaliśmy z nieparzystej urny?
Czy aby rozwiązać podpunkt a konieczne jest korzystanie z wzoru na prawdopodobieństwo całkowite, czy należy to obliczyć bardziej na piechotę i zliczyć wszystkie kule, a następnie kule czarne i obliczyć na sposób klasyczny?
Urna o numerze k - prawdopodobieństwo warunkowe
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 17 cze 2014, o 17:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 8 razy
Urna o numerze k - prawdopodobieństwo warunkowe
Ostatnio zmieniony 1 gru 2014, o 09:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Urna o numerze k - prawdopodobieństwo warunkowe
Najlepiej drzewkiem
A - wylosowano dwie czarne
1.
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{6} \cdot \frac{10}{20} \cdot \frac{9}{19} + \frac{1}{6} \cdot \frac{9}{18} \cdot \frac{8}{17} + \frac{1}{6} \cdot \frac{8}{18} \cdot \frac{7}{17} + \frac{1}{6} \cdot \frac{7}{14} \cdot \frac{6}{13} + \frac{1}{6} \cdot \frac{6}{12} \cdot \frac{5}{11} +\frac{1}{6} \cdot \frac{5}{10} \cdot \frac{4}{9}}\)
2.
Prawdopodobieństwo warunkowe gdzie B to wylosowano z urny o nieparzystym numerze.
\(\displaystyle{ P(B|A)= \frac{P(A \cap B)}{P(A)}= \frac{ \frac{1}{6} \cdot \frac{9}{18} \cdot \frac{8}{17} + \frac{1}{6} \cdot \frac{7}{14} \cdot \frac{6}{13} +\frac{1}{6} \cdot \frac{5}{10} \cdot \frac{4}{9}}{\frac{1}{6} \cdot \frac{10}{20} \cdot \frac{9}{19} + \frac{1}{6} \cdot \frac{9}{18} \cdot \frac{8}{17} + \frac{1}{6} \cdot \frac{8}{18} \cdot \frac{7}{17} + \frac{1}{6} \cdot \frac{7}{14} \cdot \frac{6}{13} + \frac{1}{6} \cdot \frac{6}{12} \cdot \frac{5}{11} +\frac{1}{6} \cdot \frac{5}{10} \cdot \frac{4}{9}}}\)
A - wylosowano dwie czarne
1.
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{6} \cdot \frac{10}{20} \cdot \frac{9}{19} + \frac{1}{6} \cdot \frac{9}{18} \cdot \frac{8}{17} + \frac{1}{6} \cdot \frac{8}{18} \cdot \frac{7}{17} + \frac{1}{6} \cdot \frac{7}{14} \cdot \frac{6}{13} + \frac{1}{6} \cdot \frac{6}{12} \cdot \frac{5}{11} +\frac{1}{6} \cdot \frac{5}{10} \cdot \frac{4}{9}}\)
2.
Prawdopodobieństwo warunkowe gdzie B to wylosowano z urny o nieparzystym numerze.
\(\displaystyle{ P(B|A)= \frac{P(A \cap B)}{P(A)}= \frac{ \frac{1}{6} \cdot \frac{9}{18} \cdot \frac{8}{17} + \frac{1}{6} \cdot \frac{7}{14} \cdot \frac{6}{13} +\frac{1}{6} \cdot \frac{5}{10} \cdot \frac{4}{9}}{\frac{1}{6} \cdot \frac{10}{20} \cdot \frac{9}{19} + \frac{1}{6} \cdot \frac{9}{18} \cdot \frac{8}{17} + \frac{1}{6} \cdot \frac{8}{18} \cdot \frac{7}{17} + \frac{1}{6} \cdot \frac{7}{14} \cdot \frac{6}{13} + \frac{1}{6} \cdot \frac{6}{12} \cdot \frac{5}{11} +\frac{1}{6} \cdot \frac{5}{10} \cdot \frac{4}{9}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Urna o numerze k - prawdopodobieństwo warunkowe
kerajs, przeczytałeś pytanie?
Wzór na prawdopodobieństwo całkowite (zwany też drzewkiem) jest tu najbardziej naturalną metodą. W tym wypadku można to też zrobić za pomocą schematu klasycznego (byle tylko poprawnie), ale w ogólności lepiej tak nie ryzykować. Gdyby w urnach były różne liczby kul, toby się nie dało w żaden prosty sposób zastosować schematu klasycznego.beni3 pisze: Czy aby rozwiązać podpunkt a konieczne jest korzystanie z wzoru na prawdopodobieństwo całkowite, czy należy to obliczyć bardziej na piechotę i zliczyć wszystkie kule, a następnie kule czarne i obliczyć na sposób klasyczny?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Urna o numerze k - prawdopodobieństwo warunkowe
Tak, i nawet na nie odpowiedziałem w pierwszym zdaniu mojego postu:norwimaj pisze:kerajs, przeczytałeś pytanie?
Jak widzę, Ty pisząc:kerajs pisze:Najlepiej drzewkiem
jesteś tego samego zdania co ja.norwimaj pisze:Wzór na prawdopodobieństwo całkowite (zwany też drzewkiem) jest tu najbardziej naturalną metodą