wartość bezwględna i zmienna losowa
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
wartość bezwględna i zmienna losowa
Cześć !
Niech \(\displaystyle{ X}\) będzie zmienną losową o gęstości:
\(\displaystyle{ f \left( x \right) = \begin{cases} \frac{3}{32} \left( 4-x^2 \right) & x \in \left[ -2,2\right] \\ 0 & x \not\in \left[ -2,2\right] \end{cases}}\)
Znajdź \(\displaystyle{ P \left( |X|>1 \right)}\)
Jak się za to zabrać ?
Z góry dzięki!
Niech \(\displaystyle{ X}\) będzie zmienną losową o gęstości:
\(\displaystyle{ f \left( x \right) = \begin{cases} \frac{3}{32} \left( 4-x^2 \right) & x \in \left[ -2,2\right] \\ 0 & x \not\in \left[ -2,2\right] \end{cases}}\)
Znajdź \(\displaystyle{ P \left( |X|>1 \right)}\)
Jak się za to zabrać ?
Z góry dzięki!
wartość bezwględna i zmienna losowa
Całkując.
Z definicji funkcji gęstości masz \(\displaystyle{ P(a\le X< b)=\int_a^b f(x)\dd x}\). Nierówności mogą być dowolnego kształtu (ostre albo słabe) w przypadku zmiennej losowej ciągłej, z którą właśnie masz do czynienia.
Nie sprawdzałem czy Twoja funkcja jest gęstością prawdopodobieństwa.
Odp. \(\displaystyle{ \frac{5}{16}}\)
Dobrej nocy.
Z definicji funkcji gęstości masz \(\displaystyle{ P(a\le X< b)=\int_a^b f(x)\dd x}\). Nierówności mogą być dowolnego kształtu (ostre albo słabe) w przypadku zmiennej losowej ciągłej, z którą właśnie masz do czynienia.
Nie sprawdzałem czy Twoja funkcja jest gęstością prawdopodobieństwa.
Odp. \(\displaystyle{ \frac{5}{16}}\)
Dobrej nocy.
Ostatnio zmieniony 30 lis 2014, o 23:25 przez szw1710, łącznie zmieniany 1 raz.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
wartość bezwględna i zmienna losowa
szw1710, czyli:
\(\displaystyle{ P \left( |X|>1 \right) = 1- P \left( |X|\le 1 \right) = 1 - \int_{-2}^2 |f \left( x \right) | \mathrm{d}x}\) ?-- 30 lis 2014, o 23:25 --szw1710, przecież gęstością jest z założenia. Czy coś mylę ?
\(\displaystyle{ P \left( |X|>1 \right) = 1- P \left( |X|\le 1 \right) = 1 - \int_{-2}^2 |f \left( x \right) | \mathrm{d}x}\) ?-- 30 lis 2014, o 23:25 --szw1710, przecież gęstością jest z założenia. Czy coś mylę ?
wartość bezwględna i zmienna losowa
Ej tam. Po co komplikujesz? Rozwiąż sobie nierówność \(\displaystyle{ |X|>1}\).
A czy jest gęstością z założenia, czy nie jest - trzeba sprawdzić. To mówił już Towarzysz Lenin, którego idee są wiecznie żywe, o czym przekonywały plakaty na każdej ulicy w minionej epoce. Pamiętam.
A czy jest gęstością z założenia, czy nie jest - trzeba sprawdzić. To mówił już Towarzysz Lenin, którego idee są wiecznie żywe, o czym przekonywały plakaty na każdej ulicy w minionej epoce. Pamiętam.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
wartość bezwględna i zmienna losowa
szw1710, ano racja!
\(\displaystyle{ P \left( |X|>1 \right) = 1- P \left( |X|\le 1 \right) = 1 - \int_{-1}^1 f \left( x \right) \mathrm{d}x=1- \int_{-1}^1 \frac{3}{32}(4-x^2)\mathrm{d}x}\)
EDIT: \(\displaystyle{ \mathrm{d}x}\) zapomniałem i jedynki : )
\(\displaystyle{ P \left( |X|>1 \right) = 1- P \left( |X|\le 1 \right) = 1 - \int_{-1}^1 f \left( x \right) \mathrm{d}x=1- \int_{-1}^1 \frac{3}{32}(4-x^2)\mathrm{d}x}\)
EDIT: \(\displaystyle{ \mathrm{d}x}\) zapomniałem i jedynki : )
wartość bezwględna i zmienna losowa
Prawie że tak. I nie chodzi mi o brak \(\displaystyle{ \dd x}\).
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
wartość bezwględna i zmienna losowa
Nigdy na studiach nie zarwałem nocy. Więc nie przesadzaj i też udaj się na spoczynek.