Rozkład Poissona a kolejka dla laika

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mrrazor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 3 maja 2008, o 16:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: goniądz
Podziękował: 1 raz

Rozkład Poissona a kolejka dla laika

Post autor: mrrazor »

Witam,

Czytam o opracowaniu pewnego zagadnienia z teorii kolejek w którym wykorzystany jest w opisie rozkład Poissona, czy ktoś może wytłumaczyć jak dla laika skąd taki wzór jaki został otrzymany do obliczenia kolejki?

Dotyczy to zagadnienia transportu, mamy dwa strumienie które płyną dwoma torami i łączą się w jeden, kolejka tworzy się przed elementem łączącym. Z czego strumień \(\displaystyle{ \alpha _{1}}\) jest strumieniem z priorytetem, natomiast strumień \(\displaystyle{ \alpha _{2}}\) ma rozkład Poissona.

I teraz tak, stopień obciążenia pierwszego toru \(\displaystyle{ p _{1} = \frac{ \alpha _{1} }{W _{1} }}\) , a stopień obciążenia drugiego toru \(\displaystyle{ p _{2} = \frac{ \alpha _{2} }{W _{2} }}\)

Jako konkluzje mamy że w najkorzystniejszym przypadku średnia długość kolejki oczekującej wyniesie:

\(\displaystyle{ N _{(p _{1} ,p _{2}) _{P} } = p _{1} + \frac{p _{2} }{[1-(p _{1}+ p_{2})] ^{2} }}\)

Czy ktoś mógłby mi pomóc jak krok po kroku autor doszedł do takiej konkluzji i co w innych wypadkach.

Z góry bardzo dziękuję!-- 1 grudnia 2014, 14:18 --Anyone? Zalezy mi na tym by poznac ten proces jak najszybciej.
ODPOWIEDZ