Talia kart [prawdopodobieństwo]

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
user4148
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 24 lis 2014, o 20:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Talia kart [prawdopodobieństwo]

Post autor: user4148 »

Witam. Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu zadania.

Mamy talię 52 kart, z której losujemy 4 karty. Jakie jest prawdopodobieństwo, że:

1. Będą same asy
2. Nie będzie żadnego asa
3. Co najmniej jedna karta nie będzie asem
4. Będzie tam co najmniej jeden AS
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

Talia kart [prawdopodobieństwo]

Post autor: chris_f »

W każdym przypadku \(\displaystyle{ \bar{\bar{\Omega}}=C^4_{52}={52\choose4}}\).
Dlatego zapiszę tylko moc zdarzeń sprzyjających (oprócz czwartego).
\(\displaystyle{ \bar{\bar{A}}=C^4_4=1}\)
\(\displaystyle{ \bar{\bar{B}}=C^4_{48}}\)
\(\displaystyle{ \bar{\bar{C}}=C^1_4\cdot C^3_{48}+C^2_4\cdot C^2_{48}+C^3_4\cdot C^1_{48}+C^4_4\cdot C^4_{48}}\)
\(\displaystyle{ P(D)=1-P(B)}\)

Dlaczego tak jest? Pomyśl, to jest dosyć naturalne.
ODPOWIEDZ