Dwa zadania z zastosowaniem prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
toeks88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 30 maja 2007, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: st-ce

Dwa zadania z zastosowaniem prawdopodobieństwa

Post autor: toeks88 »

Prosze o pomoc w rozwiązaniu tych zadań:

Zad 1.
Niech Ω oznacza przestrzeń zdarzeń elementarnych. Wiedząc, że zdarzenia A i B zawierają się w zbiorze Ω oraz P(A+B)= P(A•B)=, P(ΩA)=1/3. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń A i B.

Zad 2.
Z talii pięćdziesięciu dwu kart wyciągnięto losowo trzy karty. Oblicz Prawdopodobieństwo:
a) zdarzenia A, że wyciągnięto dokładnie jednego króla
b) zdarzenie B, że wyciagnięto co najmniej dwóch króli
c) zdarzenie C, że wyciągnięto jedną damę i jednego króla
d) zdarzenie D, że wyciągnięto trzy karty jednego koloru.
Awatar użytkownika
abrasax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 161 razy

Dwa zadania z zastosowaniem prawdopodobieństwa

Post autor: abrasax »

zad. 1
\(\displaystyle{ P(\Omega \setminus A)=P(A')=1-P(A)=1/3}\)
\(\displaystyle{ P(A)=2/3}\)
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\)
\(\displaystyle{ P(B)=P(A \cup B)-P(A)+P(A \cap B)=3/4-2/3+1/2}\)
powinno być dobrze
toeks88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 30 maja 2007, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: st-ce

Dwa zadania z zastosowaniem prawdopodobieństwa

Post autor: toeks88 »

Wielkie dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ