Prawdopodobieństwo zdarzeń

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
btanreb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 27 lut 2014, o 17:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Prawdopodobieństwo zdarzeń

Post autor: btanreb »

Witam,
mam problem z pewnym zadaniem.
Czy może mi ktoś dać wskazówki jak je rozwiązać?

Zadanie:
Zdarzenia \(\displaystyle{ A _{1}, A _{2}, ..., A _{n}}\) są niezależne oraz \(\displaystyle{ P(A _{1}) = P(A _{2}) = p, P(A _{3}) = ... = P(A _{n}) = q}\). Wyznacz prawdopodobieństwo, że:
a) zachodzi dokładnie jedno ze zdarzeń,
b) nie zachodzi żadne,
c) zachodzą dokładnie dwa zdarzenia.

Dziękuję za wszelkie wskazówki.
miodzio1988

Prawdopodobieństwo zdarzeń

Post autor: miodzio1988 »

no to jak zachodzi dokladnie jedno to losowo wybieramy takie zdarzenie + reszta nie zachodzi. Zatem?
ODPOWIEDZ