Rozkład brzegowy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
karolcia_23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 445
Rejestracja: 19 sie 2013, o 17:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 99 razy

Rozkład brzegowy

Post autor: karolcia_23 »

Hej może ktoś ma pomysł jak to rozpisać?
Muszę policzyć \(\displaystyle{ P(X|(X+Y))=\frac{P(X \cap (X+Y))}{P(X+Y)}}\)
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{c|c|c|c}
X \downarrow , Y \rightarrow & -1 & 0 & 1 \\ \hline
0 & 1/4 & 1/4 & 1/4 \\ \hline
1 & 1/8 & 0 & 1/8 \\ \hline
\end{tabular}}\)


\(\displaystyle{ \begin{tabular}{c|c|c}
X & 0 & 1 \\ \hline
P(X) & 3/4 & 2/8 \\ \hline
\end{tabular}}\)


\(\displaystyle{ \begin{tabular}{c|c|c|c|c}
X+Y & -1 & 0 & 1 & 2 \\ \hline
P(X+Y) & 1/4 & 3/8 & 1/4 & 1/8\\ \hline
\end{tabular}}\)


I teraz mam problem jak zapisać \(\displaystyle{ P(X \cap (X+Y))}\)
Ostatnio zmieniony 18 lis 2014, o 15:34 przez karolcia_23, łącznie zmieniany 2 razy.
miodzio1988

Rozkład brzegowy

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ P(X \wedge X+Y)}\)
Taki twór zupełnie nie ma sensu
karolcia_23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 445
Rejestracja: 19 sie 2013, o 17:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 99 razy

Rozkład brzegowy

Post autor: karolcia_23 »

już poprawiłam
miodzio1988

Rozkład brzegowy

Post autor: miodzio1988 »

dalej taki zapis jest zupełnie bez sensu, spójniki logiczne do zmiennych losowych?
karolcia_23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 445
Rejestracja: 19 sie 2013, o 17:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 99 razy

Rozkład brzegowy

Post autor: karolcia_23 »

moja omyłka ale chyba teraz jest już dobrze
miodzio1988

Rozkład brzegowy

Post autor: miodzio1988 »

jak definiujesz iloczyn mnogościowy dwóch zmiennych losowych?
karolcia_23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 445
Rejestracja: 19 sie 2013, o 17:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 99 razy

Rozkład brzegowy

Post autor: karolcia_23 »

no to X i X+Y czy jak inaczej?-- 18 lis 2014, o 19:18 --np. coś takiego
\(\displaystyle{ P(X=0 \cap 0+Y=-1)=P(X=0 \cap Y=-1)}\)
ODPOWIEDZ