Prawdopodobieństwo warunkowe
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 19 paź 2011, o 12:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Prawdopodobieństwo warunkowe
Bardzo proszę o pomoc, ponieważ nie wychodzi odpowiedź taka jak w książce:
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że suma oczek otrzymanych w trzech rzutach kostką jest
równa 10, jeśli w 2 pierwszych rzutach wypadły parzyste liczby oczek
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że suma oczek otrzymanych w trzech rzutach kostką jest
równa 10, jeśli w 2 pierwszych rzutach wypadły parzyste liczby oczek
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 19 paź 2011, o 12:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Prawdopodobieństwo warunkowe
Niestety, wynik ma być \(\displaystyle{ \frac{1}{9}}\), mnie wyszły \(\displaystyle{ \frac{2}{9}}\)
Czy ktoś ma jakiś pomysł?
Czy ktoś ma jakiś pomysł?
-
- Użytkownik
- Posty: 422
- Rejestracja: 13 cze 2012, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroc
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 64 razy
Prawdopodobieństwo warunkowe
Liczba wszystkich par liczb parzystych mniejszych lub równych 6 to 6, ale nie interesują nas pary \(\displaystyle{ (6,6) , (6,4)}\) bo ich suma jest równa 10, więc mamy pary: \(\displaystyle{ (2,4),(2,6),(2,2),(4,4)}\)
Więc prawdopodobieństwo wylosowania każdej z nich z osobna jest równe \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)
Do każdej pary liczb dobierzemy tylko jedną liczbę której dodanie da 10, a prawdopodobieństwo wylosowania tej liczby dla każdej z par z osobna jest równe \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\).
Po wymnożeniu dostajemy oczekiwany wynik
Najlepiej narysować drzewko, jeśli nie skapujesz mojego opisu to je narysuje i wyśle
Więc prawdopodobieństwo wylosowania każdej z nich z osobna jest równe \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)
Do każdej pary liczb dobierzemy tylko jedną liczbę której dodanie da 10, a prawdopodobieństwo wylosowania tej liczby dla każdej z par z osobna jest równe \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\).
Po wymnożeniu dostajemy oczekiwany wynik
Najlepiej narysować drzewko, jeśli nie skapujesz mojego opisu to je narysuje i wyśle
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 19 paź 2011, o 12:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Prawdopodobieństwo warunkowe
Snayk pisze:Liczba wszystkich par liczb parzystych mniejszych lub równych 6 to 6, ale nie interesują nas pary \(\displaystyle{ (6,6) , (6,4)}\) bo ich suma jest równa 10, więc mamy pary: \(\displaystyle{ (2,4),(2,6),(2,2),(4,4)}\)
Więc prawdopodobieństwo wylosowania każdej z nich z osobna jest równe \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)
A nie \(\displaystyle{ \frac{1}{36}}\)?
Nadal mi z tego nie wychodzi \(\displaystyle{ \frac{1}{9}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 422
- Rejestracja: 13 cze 2012, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroc
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 64 razy
Prawdopodobieństwo warunkowe
Masz 6 par, a chcesz wylosować jedną, więc prawdopodobieństwo wylosowania tej jednej z 6 jest równe \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\).
Następnie do każdej pary losujesz jedną liczbę. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania danej liczby w rzucie kostką?-- 18 lis 2014, o 19:51 --Bo przecież jest informacja, że dwie liczby są już wylosowane i są obie parzyste, więc mamy 6 możliwości na wybór takich liczb, a dodatkowo z tych sześciu interesują nas tylko 4.
Dwie liczby parzyste są już wylosowane i nie zagłębiasz się w to jakie było prawdopodobieńśtwo między tymi liczbami.
Następnie do każdej pary losujesz jedną liczbę. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania danej liczby w rzucie kostką?-- 18 lis 2014, o 19:51 --Bo przecież jest informacja, że dwie liczby są już wylosowane i są obie parzyste, więc mamy 6 możliwości na wybór takich liczb, a dodatkowo z tych sześciu interesują nas tylko 4.
Dwie liczby parzyste są już wylosowane i nie zagłębiasz się w to jakie było prawdopodobieńśtwo między tymi liczbami.
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 7 kwie 2013, o 20:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 16 razy
Prawdopodobieństwo warunkowe
\(\displaystyle{ P(A \setminus B)= \frac{P(A \cap B}{P(B)}}\)
\(\displaystyle{ |\Omega|= 6^{3} =216}\) rzucamy trzy razy kostką
P(A) to suma oczek równa 10
A=(136)(145)(154)(163)(226).....(631)
|A|=26
P(B) w dwóch pierwszych rzutach liczby parzyste
B=(221)(222)(223)(224)(225)(226)(241).....(666)
|B|=54
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{54}{216}= \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B)=(226)(244)(262)(424)(442)(622)= \frac{6}{216}= \frac{1}{36}}\)
podstawiając do wzoru
\(\displaystyle{ P(A \setminus B)= \frac{ \frac{1}{36} }{ \frac{1}{4} }= \frac{1}{9}}\)
choć głowy nie dam:)
\(\displaystyle{ |\Omega|= 6^{3} =216}\) rzucamy trzy razy kostką
P(A) to suma oczek równa 10
A=(136)(145)(154)(163)(226).....(631)
|A|=26
P(B) w dwóch pierwszych rzutach liczby parzyste
B=(221)(222)(223)(224)(225)(226)(241).....(666)
|B|=54
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{54}{216}= \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B)=(226)(244)(262)(424)(442)(622)= \frac{6}{216}= \frac{1}{36}}\)
podstawiając do wzoru
\(\displaystyle{ P(A \setminus B)= \frac{ \frac{1}{36} }{ \frac{1}{4} }= \frac{1}{9}}\)
choć głowy nie dam:)