Turniej z braćmi
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 11 gru 2012, o 20:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Turniej z braćmi
W turnieju udział bierze \(\displaystyle{ 2^n}\) uczestników, w tym dwóch braci. Walka w systemie turniejowym, spośród zwycięzców danej tury wybiera się pary do kolejnej. Jakie jest prawdopodobieństwo, że bracia będą musieli ze sobą walczyć? Zakładamy, że prawdopodobieństwo wygranej dla dowolnej osoby w dowolnej parze wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) .
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Turniej z braćmi
Pewnie moje rozwiązanie nie jest najprostsze, ale akurat takie mi się udało wykombinować. Jest to coś w rodzaju metody zaburzania. Oznaczmy szukaną liczbę przez \(\displaystyle{ p_n,}\) gdzie \(\displaystyle{ n\ge1.}\) Ułożę dwa wzory rekurencyjne na \(\displaystyle{ p_n.}\) Ustalmy \(\displaystyle{ n>1.}\)
I. Całość uczestników jest podzielona na dwie grupy po \(\displaystyle{ 2^{n-1}}\) osób tak, że z każdej grupy wyjdzie jeden finalista. Albo bracia są w różnych grupach i mogą się spotkać tylko w finale, albo w tej samej i mogą się spotkać tylko przed finałem, stąd wzór:
\(\displaystyle{ p_n=\frac{2^{n-1}}{2^n-1}\cdot2^{-2(n-1)}+\frac{2^{n-1}-1}{2^n-1}\cdot p_{n-1}.}\)
II. Tym razem rozważamy przypadki, że albo bracia spotkają się od razu, albo nie, i wtedy muszą pokonać przynajmniej po jednym przeciwniku, żeby się spotkać.
\(\displaystyle{ p_n = \frac1{2^n-1}+\frac{2^n-2}{2^n-1}\cdot\frac1{2^2}\cdot p_{n-1}.}\)
Przyrównując oba wyniki obliczymy, że \(\displaystyle{ p_{n-1}=2^{-n+2}.}\) Zatem \(\displaystyle{ p_n=2^{-n+1}}\) dla \(\displaystyle{ n\ge1.}\)
I. Całość uczestników jest podzielona na dwie grupy po \(\displaystyle{ 2^{n-1}}\) osób tak, że z każdej grupy wyjdzie jeden finalista. Albo bracia są w różnych grupach i mogą się spotkać tylko w finale, albo w tej samej i mogą się spotkać tylko przed finałem, stąd wzór:
\(\displaystyle{ p_n=\frac{2^{n-1}}{2^n-1}\cdot2^{-2(n-1)}+\frac{2^{n-1}-1}{2^n-1}\cdot p_{n-1}.}\)
II. Tym razem rozważamy przypadki, że albo bracia spotkają się od razu, albo nie, i wtedy muszą pokonać przynajmniej po jednym przeciwniku, żeby się spotkać.
\(\displaystyle{ p_n = \frac1{2^n-1}+\frac{2^n-2}{2^n-1}\cdot\frac1{2^2}\cdot p_{n-1}.}\)
Przyrównując oba wyniki obliczymy, że \(\displaystyle{ p_{n-1}=2^{-n+2}.}\) Zatem \(\displaystyle{ p_n=2^{-n+1}}\) dla \(\displaystyle{ n\ge1.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1596
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 247 razy
Turniej z braćmi
Można też pomyśleć w drugą stronę tzn. pierwszy brat ma swoją stałą pozycję, zostaje \(\displaystyle{ 2^n-1}\) pozycji startowych dla drugiego brata
albo z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{1}{2^n-1}}\) trafi od razu do pary z bratem i nie muszą w ogóle wygrywać
albo z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{2}{2^n-1}}\) trafi do pary, której zwycięzca spotka się ze zwycięzcą pary brata i wtedy jeszcze każdy z nich musi wygrać
albo z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{2^2}{2^n-1}}\) trafi do jednej z par, skąd zwycięzca spotka się z kimś z czwórki brata po 2 rundach itd., ostatecznie może z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{2^{n-1}}{2^n-1}}\) trafić do drugiej połowy drzewa turniejowego i każdy z nich musi wygrać \(\displaystyle{ 2^{n-1}}\) rund żeby się spotkać w finale, stąd wzór:
\(\displaystyle{ P = \sum_{i=0}^{n-1} \frac{2^i}{2^n-1}\cdot \frac{1}{2^{2i}} = \sum \frac{1}{2^i(2^n-1)}}\)
albo z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{1}{2^n-1}}\) trafi od razu do pary z bratem i nie muszą w ogóle wygrywać
albo z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{2}{2^n-1}}\) trafi do pary, której zwycięzca spotka się ze zwycięzcą pary brata i wtedy jeszcze każdy z nich musi wygrać
albo z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{2^2}{2^n-1}}\) trafi do jednej z par, skąd zwycięzca spotka się z kimś z czwórki brata po 2 rundach itd., ostatecznie może z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{2^{n-1}}{2^n-1}}\) trafić do drugiej połowy drzewa turniejowego i każdy z nich musi wygrać \(\displaystyle{ 2^{n-1}}\) rund żeby się spotkać w finale, stąd wzór:
\(\displaystyle{ P = \sum_{i=0}^{n-1} \frac{2^i}{2^n-1}\cdot \frac{1}{2^{2i}} = \sum \frac{1}{2^i(2^n-1)}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 11 gru 2012, o 20:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Turniej z braćmi
Skąd wzięło się \(\displaystyle{ \frac{1}{2^{2i}}}\) ?Gouranga pisze:stąd wzór:
\(\displaystyle{ P = \sum_{i=0}^{n-1} \frac{2^i}{2^n-1}\cdot \frac{1}{2^{2i}} = \sum \frac{1}{2^i(2^n-1)}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Turniej z braćmi
Żeby się spotkali po \(\displaystyle{ i}\) rundach, to każdy z nich musi wygrać \(\displaystyle{ i}\) pierwszych rund.
-
- Użytkownik
- Posty: 1596
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 247 razy
Turniej z braćmi
tam nie ma \(\displaystyle{ n=1}\) tylko \(\displaystyle{ n-1}\) - tyle jest rund
skoro na początku masz \(\displaystyle{ 2^n}\) zawodników, po 1 rundzie zostanie \(\displaystyle{ 2^{n-1}}\), po i-tej rundzie \(\displaystyle{ 2^{n-i}}\) 2 zawodników zostanie po \(\displaystyle{ 2^{n-(n-1)}}\) bo kto wygra finał nas nie interesuje, dlatego najwyższe co rozważamy to \(\displaystyle{ n-1}\) czyli przypadek, gdzie obaj byli w różnych połowach drzewa i muszą się spotkać w finale
skoro na początku masz \(\displaystyle{ 2^n}\) zawodników, po 1 rundzie zostanie \(\displaystyle{ 2^{n-1}}\), po i-tej rundzie \(\displaystyle{ 2^{n-i}}\) 2 zawodników zostanie po \(\displaystyle{ 2^{n-(n-1)}}\) bo kto wygra finał nas nie interesuje, dlatego najwyższe co rozważamy to \(\displaystyle{ n-1}\) czyli przypadek, gdzie obaj byli w różnych połowach drzewa i muszą się spotkać w finale