Witam,
nie wiem jak sprawdzić, czy istnieje zmienna losowa spełniająca podane warunki:
\(\displaystyle{ E(X) = E(X^3)= 0
E(X^2)= 1
E(X^4) = 5.}\)
Prosiłbym o jakąś wskazówkę z czego mam skorzystać(może jakaś nierówność?)
Sprawdzić, czy istnieje zm. losowa spełniająca warunki
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Sprawdzić, czy istnieje zm. losowa spełniająca warunki
Gdybyś miał pokazywać, że taka zmienna nie istnieje, to wtedy tak, ale właściwie dlaczego ma nie istnieć? Ja już znalazłem zmienną o trzech atomach, spełniającą podane warunki.fafner pisze:może jakaś nierówność?
- fafner
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rumia
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 9 razy
Sprawdzić, czy istnieje zm. losowa spełniająca warunki
Ok, ja teź:
\(\displaystyle{ P(X=-\sqrt{5}) = P(X=\sqrt{5}) = \frac{1}{10},
P(X = 0)= 0.2}\)
Myślałem, że można to udowodnić jakoś inaczej, bez szukania konkretnych przykładów
\(\displaystyle{ P(X=-\sqrt{5}) = P(X=\sqrt{5}) = \frac{1}{10},
P(X = 0)= 0.2}\)
Myślałem, że można to udowodnić jakoś inaczej, bez szukania konkretnych przykładów