Obliczanie P(A')

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Arbalester
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 10 lis 2014, o 12:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 2 razy

Obliczanie P(A')

Post autor: Arbalester »

Wiemy, że \(\displaystyle{ P(B') = \frac{3}{4}}\) , \(\displaystyle{ P(A \cap B) = \frac{1}{5}}\), \(\displaystyle{ P(A \cup B) = \frac{1}{3}}\). Wówczas P(A') wynosi?
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Obliczanie P(A')

Post autor: musialmi »

Umiesz wyznaczyć \(\displaystyle{ P(B)}\)? Potem możesz zastosować wzór na \(\displaystyle{ P(A \cup B)}\) (taki z iloczynem, kojarzysz?).
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Obliczanie P(A')

Post autor: Lbubsazob »

Można też skorzystać z tego, że \(\displaystyle{ P\left( A'\cap B'\right)=P\left( \left( A\cup B\right)' \right)}\).
Arbalester
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 10 lis 2014, o 12:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 2 razy

Obliczanie P(A')

Post autor: Arbalester »

musialmi pisze:Umiesz wyznaczyć \(\displaystyle{ P(B)}\)? Potem możesz zastosować wzór na \(\displaystyle{ P(A \cup B)}\) (taki z iloczynem, kojarzysz?).
\(\displaystyle{ P(B) = \frac{1}{4}}\), tak? Ale jak policzę ze wzoru skoro wciąż nie mam \(\displaystyle{ P(A)}\) ?
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Obliczanie P(A')

Post autor: musialmi »

Ale masz wszystkie pozostałe dane \(\displaystyle{ P(A)}\) to będzie twoja niewiadoma w tym równaniu, bo od niej tylko krok do \(\displaystyle{ P(A')}\). \(\displaystyle{ P(B)}\) oczywiście dobrze.
Arbalester
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 10 lis 2014, o 12:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 2 razy

Obliczanie P(A')

Post autor: Arbalester »

Zrobione, wyszło \(\displaystyle{ \frac{43}{60}}\). Dziękuję!
ODPOWIEDZ