Obliczanie iloczynu dla pewnych zdarzeń A i B

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Arbalester
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 10 lis 2014, o 12:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 2 razy

Obliczanie iloczynu dla pewnych zdarzeń A i B

Post autor: Arbalester »

Wiadomo, że P(A) = \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\), P(B) = \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), P \(\displaystyle{ (A \cup B)}\) = \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) dla pewnych zdarzeń A i B. Ile wynosi P \(\displaystyle{ (A \cap B)}\) ?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Obliczanie iloczynu dla pewnych zdarzeń A i B

Post autor: kerajs »

Zastosuj wzór:
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\)
Arbalester
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 10 lis 2014, o 12:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 2 razy

Obliczanie iloczynu dla pewnych zdarzeń A i B

Post autor: Arbalester »

Wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\) , a w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\) :c
miodzio1988

Obliczanie iloczynu dla pewnych zdarzeń A i B

Post autor: miodzio1988 »

pokaz jak liczysz
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Obliczanie iloczynu dla pewnych zdarzeń A i B

Post autor: kerajs »

Po co ? W pamięci można policzyć że \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)
Arbalester
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 10 lis 2014, o 12:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 2 razy

Obliczanie iloczynu dla pewnych zdarzeń A i B

Post autor: Arbalester »

miodzio1988 pisze:pokaz jak liczysz
Napisałam, ale się nie dodało... Nomlnie wychodzi \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\) z liczenia na ułamkach.
ODPOWIEDZ