Urna - kule, zmienna losowa
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 16 mar 2011, o 08:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Fukushima I
Urna - kule, zmienna losowa
W urnie znajduje się 5 kul białych, 3 zielone i 4 czerwone. Losujemy jednocześnie
cztery kule. Niech zmienna losowa X oznacza liczbę wylosowanych kul
zielonych.
a) Wyznacz funkcję prawdopodobieństwa zmiennej losowej X
b) Wyznacz dystrybuantę zmiennej losowej X
cztery kule. Niech zmienna losowa X oznacza liczbę wylosowanych kul
zielonych.
a) Wyznacz funkcję prawdopodobieństwa zmiennej losowej X
b) Wyznacz dystrybuantę zmiennej losowej X
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 16 mar 2011, o 08:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Fukushima I
Urna - kule, zmienna losowa
Jeżeli dobrze zrozumiałem, to mamy 4 przypadki jakie wartości może przyjmować zmienna, losujemy 4 kule naraz wiec może by 3 w przypadku wylosowania 3 zielonych, 2 w przypadku wylosowania 2 zielonych, 1 w przypadku wylosowania 1 zielonej i 0 w przypadku wylosowania zadnej zielonej.
-
- Użytkownik
- Posty: 1196
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
Urna - kule, zmienna losowa
Własnie robie to zadanie i prosze o sprawdzenie:
Wyszło mi :
\(\displaystyle{ P(X=0)= \frac{126}{55}}\)
\(\displaystyle{ P(X=1)= \frac{36}{55}}\)
\(\displaystyle{ P(X=2)= \frac{108}{55}}\)
\(\displaystyle{ P(X=3)= \frac{9}{55}}\)
i teraz jak to dalej? zrobic tabelkę z \(\displaystyle{ x_{i}}\) oraz \(\displaystyle{ p_{i}}\)?
Wyszło mi :
\(\displaystyle{ P(X=0)= \frac{126}{55}}\)
\(\displaystyle{ P(X=1)= \frac{36}{55}}\)
\(\displaystyle{ P(X=2)= \frac{108}{55}}\)
\(\displaystyle{ P(X=3)= \frac{9}{55}}\)
i teraz jak to dalej? zrobic tabelkę z \(\displaystyle{ x_{i}}\) oraz \(\displaystyle{ p_{i}}\)?
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Urna - kule, zmienna losowa
źle - przede wszystkim prawdopodobieństwo nie może wyjść nigdy powyżej \(\displaystyle{ 1}\) więc wynik \(\displaystyle{ \frac{126}{55}}\) jest absurdalny. Pokaż rachunki
-
- Użytkownik
- Posty: 1196
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
Urna - kule, zmienna losowa
To juz nie mozna zapytac??? Ja nie chce by ktos mi to rozwiazywal tylki znalazlam przyklad w ksiazce i chce sprawdzic czy czasem bledu nie ma, a miodzio od razu depta lezacego i wysmiewa. Dziekuje za takie forum. Zegnam.-- 27 października 2016, 22:39 --Dobrze wiem, ze musi wyjsc 1. Ale ok, sama sobie do tego dojde, bo tu nie mam co na was liczyc.
Urna - kule, zmienna losowa
bierzesz pieniądze za pomoc ze statystyki "na kazdym poziomie", a nie wiesz, że prawdopodobieństwo musi być mniejsze od jedynki? Temat jest dla Twoich ewentualnych klientów
-
- Użytkownik
- Posty: 1196
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
Urna - kule, zmienna losowa
Patrz na siebie, bedziesz w niebie. Chociaz czesto widze jak traktujesz tych tutaj, którzy tylko pytają.
A bład w rachunkach już sobie znalazłam, jestesmy tylko ludzmi i nawet najlepszym przez zmeczenie zdarzają sie pomyłki. Ale przepraszam....ty jestes panem wszechwiedzacym.
A bład w rachunkach już sobie znalazłam, jestesmy tylko ludzmi i nawet najlepszym przez zmeczenie zdarzają sie pomyłki. Ale przepraszam....ty jestes panem wszechwiedzacym.