Rzut monetą - charakterystyki rozkładów
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 9 lis 2014, o 11:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
Rzut monetą - charakterystyki rozkładów
Witam,
bardzo byłabym wdzięczna za pomoc w poniższym zadaniu.
Rzucamy \(\displaystyle{ 3}\) razy monetą. Niech zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) oznacza ilość wyrzuconych orłów jaka brakuje do \(\displaystyle{ 2}\). Określ rozkład prawdopodobieństwa zmiennej losowej \(\displaystyle{ X , U_{1} = X^{2} , U_{2} = X-1}\)
a) wartości przeciętne \(\displaystyle{ EX, EU_{1}, EU_{2}}\)
b) wariancję \(\displaystyle{ D^{2}X , D^{2} U_{1} , D^{2} U_{2}}\)
bardzo byłabym wdzięczna za pomoc w poniższym zadaniu.
Rzucamy \(\displaystyle{ 3}\) razy monetą. Niech zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) oznacza ilość wyrzuconych orłów jaka brakuje do \(\displaystyle{ 2}\). Określ rozkład prawdopodobieństwa zmiennej losowej \(\displaystyle{ X , U_{1} = X^{2} , U_{2} = X-1}\)
a) wartości przeciętne \(\displaystyle{ EX, EU_{1}, EU_{2}}\)
b) wariancję \(\displaystyle{ D^{2}X , D^{2} U_{1} , D^{2} U_{2}}\)
Ostatnio zmieniony 9 lis 2014, o 12:44 przez yorgin, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy. Nie umieszczaj każdego symbolu w osobnych tagach, lecz maksymalnie długi ciąg w pojedynczych tagach.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy. Nie umieszczaj każdego symbolu w osobnych tagach, lecz maksymalnie długi ciąg w pojedynczych tagach.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 9 lis 2014, o 11:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
Rzut monetą - charakterystyki rozkładów
Przestrzeń zdarzeń elementarnych \(\displaystyle{ E = {(RRR), (RRO), (ROR), (ORR), (OOO), (OOR), (ORO), (ROO)}}\)
Czyli przy \(\displaystyle{ 3}\) rzutach monetą możemy:
a) wyrzucić \(\displaystyle{ 0}\) orłów, czyli \(\displaystyle{ P(X=0) = \frac{1}{8}}\)
b) wyrzucić \(\displaystyle{ 1}\) orła, czyli \(\displaystyle{ P(X=1) = \frac{3}{8}}\)
c) wyrzucić \(\displaystyle{ 2}\) orły, czyli \(\displaystyle{ P(X=2) = \frac{3}{8}}\)
d) wyrzucić \(\displaystyle{ 3}\) orły. czyli \(\displaystyle{ P(X=3) = \frac{1}{8}}\)
Czyli przy \(\displaystyle{ 3}\) rzutach monetą możemy:
a) wyrzucić \(\displaystyle{ 0}\) orłów, czyli \(\displaystyle{ P(X=0) = \frac{1}{8}}\)
b) wyrzucić \(\displaystyle{ 1}\) orła, czyli \(\displaystyle{ P(X=1) = \frac{3}{8}}\)
c) wyrzucić \(\displaystyle{ 2}\) orły, czyli \(\displaystyle{ P(X=2) = \frac{3}{8}}\)
d) wyrzucić \(\displaystyle{ 3}\) orły. czyli \(\displaystyle{ P(X=3) = \frac{1}{8}}\)
Rzut monetą - charakterystyki rozkładów
jestes pewna, że tak to ma wyglądać? Jak rozumiesz cytowane zdanie?oznacza ilość wyrzuconych orłów jaka brakuje do 2
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 9 lis 2014, o 11:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
Rzut monetą - charakterystyki rozkładów
X- prawdopodobieństwo wystąpienia dwóch orłów przy 3 rzutach kostką?
Rzut monetą - charakterystyki rozkładów
Tak wspaniale. Idz teraz po kostkę i zobacz jak czesto Ci orzel wypadaLaureIthil pisze:X- prawdopodobieństwo wystąpienia dwóch orłów przy 3 rzutach kostką?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 9 lis 2014, o 11:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
Rzut monetą - charakterystyki rozkładów
Czyli:
\(\displaystyle{ P(X=0)= \frac{1}{8}}\)
\(\displaystyle{ P(X=1)= \frac{7}{8}}\)
\(\displaystyle{ P(X=2)= \frac{4}{8}}\)
\(\displaystyle{ P(X=3)= \frac{1}{8}}\) ?
\(\displaystyle{ P(X=0)= \frac{1}{8}}\)
\(\displaystyle{ P(X=1)= \frac{7}{8}}\)
\(\displaystyle{ P(X=2)= \frac{4}{8}}\)
\(\displaystyle{ P(X=3)= \frac{1}{8}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 9 lis 2014, o 11:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
Rzut monetą - charakterystyki rozkładów
ilość wyrzuconych orłów jaka brakuje do 2
a
ilość wyrzuconych orłów
to dwie inne rzeczy
a
ilość wyrzuconych orłów
to dwie inne rzeczy