Rozkład zmiennej losowej - zad. tekstowe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
alexo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 5 lis 2014, o 14:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 2 razy

Rozkład zmiennej losowej - zad. tekstowe

Post autor: alexo »

Witam, czy dla tego zadania:
Cztery kule numerujemy i wrzucamy do urny po czym losujemy dwie kule . Suma cyfr na wylosowanych kulach definiuje zmienną losową X
rozkład przedstawia się następująco?

\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|r|l|l|l|l|l|}
\hline
x_{i} & 3 & 4 & 5 & 6 & 7\\
\hline
p_{i} & $ \frac{1}{6} & $ \frac{1}{6} & $ \frac{1}{3} & $ \frac{1}{6} & $ \frac{1}{6} \\
\hline
\end{tabular}}\)
Ostatnio zmieniony 6 lis 2014, o 15:35 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości (usunięcie zbędnej linii pionowej w tabeli).
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Rozkład zmiennej losowej - zad. tekstowe

Post autor: lukasz1804 »

Rozkład zmiennej losowej zapisałeś prawidłowo.
ODPOWIEDZ