Prawdopodobieństwo (Totolotek)

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
_zaneta_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2 lis 2014, o 21:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: opole
Podziękował: 1 raz

Prawdopodobieństwo (Totolotek)

Post autor: _zaneta_ »

Jakie jest prawdopodobieństwo tego, ze pan Kowalski nie trafi nawet czwórki grając przez rok dwa razy w tygodniu w Totolotka (typując 6 liczb z 49)?
miodzio1988

Prawdopodobieństwo (Totolotek)

Post autor: miodzio1988 »

policz pstwo zdarzenia przeciwnego
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Prawdopodobieństwo (Totolotek)

Post autor: kerajs »

A- pan Kowalski nie trafi nawet czwórki grając przez rok dwa razy w tygodniu w Totolotka
\(\displaystyle{ P(A)=(1- \frac{ {6 \choose 6} }{ {49 \choose 6} } -\frac{ {6 \choose 5} {43 \choose 1} }{ {49 \choose 6} }-\frac{ {6 \choose 4} {43 \choose 2} }{ {49 \choose 6} }) ^{2 \cdot 52}}\)
ODPOWIEDZ