Rzucamy jednokrotnie kostką.
Zmienna losowa X przyjmuje wartość 0, gdy wypadła liczba parzysta i 1, gdy nieparzysta.
Zmienna losowa Y przyjmuje wartość równą liczby wypadniętych oczek.
Ile wynosi \(\displaystyle{ P(X=1|Y=1)}\)?
Szukamy prawdopodobieństwa, że jednocześnie wypadła liczba nieparzysta i wypadła liczba 1. Żeby wypadła nieparzysta, mogą być 3 możliwości, więc moim zdaniem \(\displaystyle{ P(X=1\cap Y=1)=\frac{1}{3}}\).
\(\displaystyle{ P(Y=1)=\frac{1}{6}}\).
Po podstawieniu do wzoru na prawdopodobieństwo warunkowe wychodzi \(\displaystyle{ P(X=1|Y=1)=\frac{1/3}{1/6}=2}\).
Jak powszechnie wiadomo, prawdopodobieństwo nie może być większe od 1, więc gdzie błąd?
Problem z prawdopodobieństwem
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
Problem z prawdopodobieństwem
Jest tylko jedna możliwość, by była nieparzysta liczba oczek i wypadła jedynka
\(\displaystyle{ P(X=1\cap Y=1)=\frac{1}{6}}\)
Stąd \(\displaystyle{ P(X=1|Y=1)=1}\) (co z resztą jest oczywiste, tak samo jak np. \(\displaystyle{ P(X=1|Y=2)=0}\)).
\(\displaystyle{ P(X=1\cap Y=1)=\frac{1}{6}}\)
Stąd \(\displaystyle{ P(X=1|Y=1)=1}\) (co z resztą jest oczywiste, tak samo jak np. \(\displaystyle{ P(X=1|Y=2)=0}\)).
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 2 lis 2014, o 14:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ełk
- Podziękował: 15 razy
Problem z prawdopodobieństwem
Ogólnie to mam wyliczyć \(\displaystyle{ E[X| \sigma(Y)]}\).
Jak mam już policzone wszystkie prawdopodobieństwa, to wtedy:
\(\displaystyle{ E[X| Y=1]=0\cdot P(X=0|Y=1)+1\cdot P(X=1|Y=1)=0+0=0 \\
E[X|Y=2]=0\cdot P(X=0|Y=2)+1\cdot P(X=1|Y=2)=0+1=1 \\
... ...}\)
Ostatecznie wyjdzie więc:
\(\displaystyle{ E[X|\sigma(Y)]=\begin{cases} 0, \ \omega \in\{1,3,5\} \\ 1, \omega \in\{2,4,6\}\end{cases}}\)
Czy to jest poprawny wynik?
Pozdrawiam
Jak mam już policzone wszystkie prawdopodobieństwa, to wtedy:
\(\displaystyle{ E[X| Y=1]=0\cdot P(X=0|Y=1)+1\cdot P(X=1|Y=1)=0+0=0 \\
E[X|Y=2]=0\cdot P(X=0|Y=2)+1\cdot P(X=1|Y=2)=0+1=1 \\
... ...}\)
Ostatecznie wyjdzie więc:
\(\displaystyle{ E[X|\sigma(Y)]=\begin{cases} 0, \ \omega \in\{1,3,5\} \\ 1, \omega \in\{2,4,6\}\end{cases}}\)
Czy to jest poprawny wynik?
Pozdrawiam