prawo wielkich liczb

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
pawko1234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 15 sty 2007, o 14:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 5 razy

prawo wielkich liczb

Post autor: pawko1234 »

1.W pewnej miejscowości w wyniku wieloletnich badań stwierdzono, że prawdopodobieństwo deszczu w dniu 7 października jest równe 4/17. Oblicz najbardziej prawdopodobną ilość deszczowych dni 7 paźdiernika w najbliższych 50latach.
2. Z prawdopodobieństwem 0,75 żarówka spali się po 1000 godzinach swiecenia. Mamy partię 200.000 żarówek. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że liczba żarówek świecących ponad 1000 godzin będzie się zawierać w przedziale (148.000, 152.000)?

jezeli chodzi o drugie zadnko to chyba bedzie coś ala Bernoulli i jego wielkie liczby , ale nie wiem jak je rozwiązać.
prosze o pomoc przy tych zadach lub jakieś wskazówki,
z góry dzieki
Brumby
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 30 maja 2007, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

prawo wielkich liczb

Post autor: Brumby »

2. n=200.000 p=0.75 q=0.25
z tego mamy rozkład normalny E(x)=np. V(x)=npq
i dalej \(\displaystyle{ N(np,sqrt(npq))}\)

dla tych wartości to będzie 200.000*0.75 =15000 i 61,24. Dalej to już standaryzacja - czyli banały.
ODPOWIEDZ