Witam, nazwałem temat wydaje mi się nieprawidłowo ale nie wiem co w tym zadaniu tak na prawdę trzeba policzyć. Na wykładzie jest omawiane co innego a potem listę zadań musimy sami robić bez żadnych wskazówek i jest ogromny problem.
Treść zadania:
Pewna rzeka wylewa każdego roku. Niech dolny poziom rzeki będzie ustawiony na wysokości 1, o górnym powiemy, że jest zmienną losową o dystrybuancie \(\displaystyle{ F(y) = 1 - \frac{1}{y^{2}}, 1 \le y < \infty}\)
Wyznaczyć średni górny poziom rzeki.
Z góry dziękuję za pomoc i wytłumaczenie o co w ogóle w tym zadaniu chodzi, bo jest tragedia.
P.S
Brakuje mi w ogóle takiego głębszego zrozumienia co to jest dystrybuanta, gęstość, te rozkłady itd. Mamy jeden wykład 45 minut i tylko omawiamy twierdzenia, zero wytłumaczenia o co w tym wszystkim tak na prawdę chodzi by zrozumieć.
Obliczenie dystrybuanty
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 28 paź 2014, o 16:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Obliczenie dystrybuanty
Dobrze, ale w jaki sposób. Ja jestem żółtodziobem, na prawdę chciałbym to zrobić tylko potrzebuję nakierowania.
P.S
Muszę policzyć \(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{ \infty }}\) z tej dystrybuanty ?
P.S
Muszę policzyć \(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{ \infty }}\) z tej dystrybuanty ?
Ostatnio zmieniony 28 paź 2014, o 17:50 przez Materion, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 28 paź 2014, o 16:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Obliczenie dystrybuanty
Widzę tylko liczenie wartości oczekiwanej z funkcji gęstości, czyli z dystrybuanty mam policzyć gęstość i potem całkę z tego policzyć ? Wiem, że gęstość to pochodna z dystrybuanty .