prawdopodobieństwo geometryczne?

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
Yelon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 560
Rejestracja: 9 mar 2014, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 91 razy
Pomógł: 67 razy

prawdopodobieństwo geometryczne?

Post autor: Yelon »

Na odcinku długości \(\displaystyle{ \left[ 0,1\right]}\) losujemy dwie liczby. Jakie jest prawdopodobieństwo, że jeśli mniejsza z nich jest mniejsza od \(\displaystyle{ \frac {1}{4}}\) to większa, jest większa od \(\displaystyle{ \frac {3}{4}}\)?

Zacząłem nad tym myśleć w kontekście prawdopodobieństwa geometrycznego (nie wiem czy słusznie), no to wtedy przestrzeń \(\displaystyle{ \Omega=\left[ 0,1\right] \times \left[ 0,1\right]}\), a z punktów \(\displaystyle{ 0 \le a<\frac{1}{4} \wedge \frac{3}{4}<b \le 1}\) tworzę prostokąt o bokach \(\displaystyle{ a,b}\), ale te boki mogą tak sobie 'jeździć' w tych przedziałach i nie wiem jak wyliczyć jakieś konkretne pole tego prostokąta?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

prawdopodobieństwo geometryczne?

Post autor: norwimaj »

Zbiór \(\displaystyle{ \left\{(a,b):0 \le a<\frac{1}{4} \wedge \frac{3}{4}<b \le 1\right\}}\) jest kwadratem o boku \(\displaystyle{ \frac14}\).

Nie jest to jeszcze całe zdarzenie sprzyjające, bo implikacja \(\displaystyle{ 0 \le a<\frac{1}{4} \Rightarrow \frac{3}{4}<b \le 1}\) nie jest równoważna koniunkcji \(\displaystyle{ 0 \le a<\frac{1}{4} \wedge \frac{3}{4}<b \le 1}\).
Awatar użytkownika
Yelon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 560
Rejestracja: 9 mar 2014, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 91 razy
Pomógł: 67 razy

prawdopodobieństwo geometryczne?

Post autor: Yelon »

zdarzenie które mi sprzyjają, to takie że jeśli któraś \(\displaystyle{ a}\) lub \(\displaystyle{ b}\) jest mniejsze od \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) to druga jest większa od \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\). dostaję dwa takie prostokąty, jeden gdy, \(\displaystyle{ a}\) jest mniejszą liczbą, drugi dla \(\displaystyle{ b}\). każdy ma pole \(\displaystyle{ \frac{1}{16}}\) czyli odpowiedź będzie \(\displaystyle{ \frac{1}{8}}\)?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

prawdopodobieństwo geometryczne?

Post autor: norwimaj »

Nie. Może to Ci w czymś pomoże:
(szczególnie zwróć uwagę na prawo eliminacji implikacji),
.
ODPOWIEDZ