Prawdopodobieństwo całkowite, kule w urnach.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
bitel1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 29 maja 2013, o 01:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 15 razy

Prawdopodobieństwo całkowite, kule w urnach.

Post autor: bitel1993 »

Mam takie zadanko.

Do urny zawierającej n kul, w tym k białych, dołożono dwie kule ustalając kolor każdej z nich przez rzut monetą: orzeł oznaczał białą kulę, reszka - czarną. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowana z tej urny kula będzie biała.
Proszę o sprawdzenie mojego rozwiązania.

\(\displaystyle{ B_{1}}\) - dołożono dwie kule białe
\(\displaystyle{ B _{2}}\) - dołożono białą i czarną
\(\displaystyle{ B _{3}}\) - dołożono dwie czarne
\(\displaystyle{ A}\) - wylosowano białą kulę

\(\displaystyle{ P(A)=P(B_{1}) \cdot (P(A|B_{1})+P(B _{2}) \cdot P(A|B _{2})+P(B _{3}) \cdot P(A|B _{3})}\)

\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{4} \cdot \frac{k+2}{n+2}+ \frac{1}{2} \cdot \frac{k+1}{n+2} + \frac{1}{4} \cdot \frac{k}{n+2}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Prawdopodobieństwo całkowite, kule w urnach.

Post autor: piasek101 »

ok
bitel1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 29 maja 2013, o 01:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 15 razy

Prawdopodobieństwo całkowite, kule w urnach.

Post autor: bitel1993 »

Dzięki.
ODPOWIEDZ