Jakie jest prawdopodobieństwo, że spośród losowo wybranych pięciu osób nie ma dwóch osób spod tego samego znaku zodiaku?
Moje rozwiązanie
\(\displaystyle{ \frac{12 \cdot 11 \cdot 10 \cdot 9 \cdot 8}{ 12^{5} }}\)
czy mój pomysł jest dobry ?
Osoby spod tych samych znaków zodiaku.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Osoby spod tych samych znaków zodiaku.
Dobrze. Pierwsza osoba ma 12 "wyborów", druga 11 itd. No a wszystkich jest rzeczywiście \(\displaystyle{ 12^5}\).