Brydż: rozdajemy talię kart (52 szt.) na czterech graczy. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
a) rozdający otrzyma cały kolor
b) rozdający będzie miał co najmniej jednego asa
Moje rozwiązania
a) \(\displaystyle{ \frac{4 \cdot {13 \choose 13} \cdot {39 \choose 13} \cdot {26 \choose 13} \cdot {13 \choose 13} }{ {52 \choose 13} \cdot {39 \choose 13} \cdot {26 \choose 13} \cdot {13 \choose 13} }}\)
b) tutaj liczę korzystając ze zdarzenie przeciwnego, że nie ma żadnego asa
\(\displaystyle{ 1- \frac{ {48 \choose 13} \cdot {39 \choose 13} \cdot {26 \choose 13} \cdot {13 \choose 13} }{ {52 \choose 13} \cdot {39 \choose 13} \cdot {26 \choose 13} \cdot {13 \choose 13} }}\)
Proszę o sprawdzenie poprawności