Warunkowa wartość oczekiwana - przypadek ciągło-dyskretny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
serek21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 30 sie 2013, o 14:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy

Warunkowa wartość oczekiwana - przypadek ciągło-dyskretny

Post autor: serek21 »

Witam, proszę o pomoc w zadaniu:
Na \(\displaystyle{ \Omega = [0, 1]}\) rozważmy σ–ciało zbiorów borelowskich i miarę Lebesgue’a. Znaleźć \(\displaystyle{ E(X | Y )}\), gdy \(\displaystyle{ X(x)=x^2+1}\) oraz
\(\displaystyle{ Y (x) = \begin{cases} 1, x \in [0, \frac{1}{3}), \\
2, x \in [\frac{1}{3}, \frac{2}{3}), \\
0, x \in [ \frac{2}{3} , 1]. \end{cases}}\)


Wiedziałbym jak rozwiązać w przypadku ciągłym, ale tutaj nie mam pojęcia.
Dziękuję za wszystkie sugestie.
ODPOWIEDZ