Witam.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego zadania:
Sprawdź, dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ A}\) poniższe funkcje są dystrybuantami wektorów losowych.
a) \(\displaystyle{ F(x,y)=A\cdot\chi_{B}(x,y)}\), gdzie \(\displaystyle{ B=\lbrace(x,y):y>-3x\rbrace}\)
b) \(\displaystyle{ F(x,y)=A\cdot\chi_{C}(x,y)}\), gdzie \(\displaystyle{ C=\lbrace(x,y):y>3\rbrace}\)
c) \(\displaystyle{ F(x,y)=A\cdot\chi_{D}(x,y)}\), gdzie \(\displaystyle{ D=\lbrace(x,y):y>3 \wedge x>2\rbrace}\)
Najlepiej gdyby ktoś rozwiązał jeden podpunkt od początku do końca. Z resztą myślę, że już sobie poradzę.
Dziękuję za pomoc.