zmienna losowa o jednostajnym przedziale

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Totek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 16 paź 2014, o 20:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

zmienna losowa o jednostajnym przedziale

Post autor: Totek »

Rozważmy zmienną losową o rozkładzie jednostajnym na przedziale \(\displaystyle{ [0,1]}\). Wyznaczyc \(\displaystyle{ A=[a_1,a_2]}\) i \(\displaystyle{ B=[b_1,b_2]}\) reprezentujące zdarzenia niezależne, dla których zachodzi \(\displaystyle{ P(A) \neq 0, P(A) \neq 1, P(B) \neq 0}\) oraz \(\displaystyle{ P(B) \neq 1}\) oraz dodatkowo: \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) są równej długości. \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) są różnej długości
Ostatnio zmieniony 16 paź 2014, o 20:46 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

zmienna losowa o jednostajnym przedziale

Post autor: norwimaj »

Może być na przykład \(\displaystyle{ A=\left[0,\frac12\right]}\), a wtedy już łatwo jest ustalić \(\displaystyle{ B}\).
ODPOWIEDZ