Obliczanie granicy prawdopodobienstwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
nurek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 12 paź 2014, o 12:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Obliczanie granicy prawdopodobienstwa

Post autor: nurek »

Witam,
Potrzebuje pomocy przy rozwiazaniu zadania.
Mógłby ktoś mi to wytłumaczyć/nakierować ewentualnie rozwiązać?
Rozważmy sieć utworzona przez n urzadzen.
Przy starcie systemu urzadzenia otrzymuja w sposób losowy unikalne adresy od \(\displaystyle{ 0}\) do \(\displaystyle{ n - 1}\).
Po krótkotrwalym zaniku zasilania wznowiono dzialanie sieci i ponownie rozdzielono ta sama pule adresowa.
Oznaczmy przez \(\displaystyle{ Pn}\) prawdopodobienstwo, ze istnieje urzadzenie, które otrzymalo taki sam adres, jaki mialo przed awaria. Oblicz \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} Pn}\)
Ostatnio zmieniony 12 paź 2014, o 12:56 przez nurek, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

Obliczanie granicy prawdopodobienstwa

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ \lim_{n\to\ 1 } Pn= P_{1}}\)

wiec w łatwy sposób możesz to policzyć
nurek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 12 paź 2014, o 12:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Obliczanie granicy prawdopodobienstwa

Post autor: nurek »

n będzie dążyć do nieskończoności.
Wdarł się błąd
miodzio1988

Obliczanie granicy prawdopodobienstwa

Post autor: miodzio1988 »

No to działaj i wyznacz \(\displaystyle{ P_{n}}\), do czego tam doszedłeś?
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1567
Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 398 razy

Obliczanie granicy prawdopodobienstwa

Post autor: Adifek »

To i tak nie ma znaczenia. Po każdym kolejnym resecie i tak masz takie same prawdopodobieństwa. Ciąg \(\displaystyle{ (P_n)_{n=1}^{\infty}}\) jest stały.

Edit: oczywiście Qń ma rację, przez nieuwagę wziąłem \(\displaystyle{ n}\) za numer powtórzenia.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2014, o 18:44 przez Adifek, łącznie zmieniany 1 raz.
nurek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 12 paź 2014, o 12:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Obliczanie granicy prawdopodobienstwa

Post autor: nurek »

Okej, ciąg jest stały.
Ale jak oznaczyć prawdopodobieństwo?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Obliczanie granicy prawdopodobienstwa

Post autor: »

Ciąg \(\displaystyle{ P_n}\) nie jest stały - przecież \(\displaystyle{ n}\) to nie numer powtórzonego doświadczenia, tylko liczba urządzeń.

Najwygodniej jest zająć się zdarzeniem przeciwnym, to znaczy takim, że żadne urządzenie nie otrzyma z powrotem swojego adresu. A w tym celu proponuję poszukać pod hasłem liczba nieporządków.

Q.
nurek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 12 paź 2014, o 12:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Obliczanie granicy prawdopodobienstwa

Post autor: nurek »

Dlatego chyba jest stały bo liczba urządzeń się nie zmienia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Obliczanie granicy prawdopodobienstwa

Post autor: »

Twierdzisz, że dla \(\displaystyle{ n=2}\) i \(\displaystyle{ n=200}\) urządzeń jest tyle samo? :]

Q.
nurek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 12 paź 2014, o 12:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Obliczanie granicy prawdopodobienstwa

Post autor: nurek »

Czy prawdopodobieństwo wyjdzie \(\displaystyle{ \frac{1}{n}}\) ?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Obliczanie granicy prawdopodobienstwa

Post autor: »

Nie.

Q.
nurek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 12 paź 2014, o 12:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Obliczanie granicy prawdopodobienstwa

Post autor: nurek »

\(\displaystyle{ \frac{1}{n!}}\) ?

Możesz mnie nakierować?
Kończą mi sie pomysły
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Obliczanie granicy prawdopodobienstwa

Post autor: »

Też nie. Ty zgadujesz czy też za tymi błędnymi odpowiedziami kryje się jakakolwiek próba rozumowania?

A co do nakierowania, to przecież już to zrobiłem w swoim pierwszym poście w tym wątku.

Q.
nurek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 12 paź 2014, o 12:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Obliczanie granicy prawdopodobienstwa

Post autor: nurek »

\(\displaystyle{ P_n = n! - {n \choose n-(n-1)!} \cdot (n-1)! + {n \choose n-(n-2)!} \cdot (n-2)! - {n \choose n-(n-3)!} \cdot (n-3)! +{n \choose n-(n-4)!} \cdot (n-4)! - ...+ {n \choose n} \cdot 0!}\)

Dobrze się kieruję?
Ostatnio zmieniony 13 paź 2014, o 10:45 przez , łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Obliczanie granicy prawdopodobienstwa

Post autor: »

Nawiasy w tych symbolach Newtona są źle rozstawione, ale przede wszystkim - \(\displaystyle{ P_n}\) na pewno nie jest równe tyle, bo \(\displaystyle{ P_n}\) to prawdopodobieństwo, więc nie może być większe niż jeden. Proponuję Ci jednak przeczytać artykuł na Wikipedii o nieporządkach.

Q.
ODPOWIEDZ