Prawdopodobieństwo - zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 2 paź 2013, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 42 razy
Prawdopodobieństwo - zadania
Witam! Mam 3 zadania, które nie za bardzo potrafię zrobić. Gdyby ktoś potrafił wytłumaczyć co muszę zrobić, ew. pokazał jak to po kolei rozwiązać.
1. Student zapomnial ostatniej cyfry PIN-u. W związku z tym wybiera ją losowo. Jakie jest prawdopodobieństwo, że uda mu się wybrać poprawną jeśli ma maksymalnie 4 próby?
2. Rzucano 3 kostkami. Jakie jest prawdopodobieństwo, że przynajmniej na jedej kostce wypadnie jedynka, jeżeli na każdej kostce wypadnie inna liczba oczek ?
3. Mamy 2 urny. W każdej znajduje się 5 kul czarnych, 3 czerwone i 2 zielone. Jakie jest prawdopodobieństwo, że ciągnąc po jednej kuli z każdej z urn, wylosujemy kule tego samego koloru?
1. Student zapomnial ostatniej cyfry PIN-u. W związku z tym wybiera ją losowo. Jakie jest prawdopodobieństwo, że uda mu się wybrać poprawną jeśli ma maksymalnie 4 próby?
2. Rzucano 3 kostkami. Jakie jest prawdopodobieństwo, że przynajmniej na jedej kostce wypadnie jedynka, jeżeli na każdej kostce wypadnie inna liczba oczek ?
3. Mamy 2 urny. W każdej znajduje się 5 kul czarnych, 3 czerwone i 2 zielone. Jakie jest prawdopodobieństwo, że ciągnąc po jednej kuli z każdej z urn, wylosujemy kule tego samego koloru?
Prawdopodobieństwo - zadania
Podstawowe wzory tutaj stosujesz. W kompendium u nas masz te wzory napisane, poczytaj kiedy sie jakie stosuje
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 2 paź 2013, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 42 razy
Prawdopodobieństwo - zadania
Patrzyłem tutaj: https://www.matematyka.pl/page.php?p=kom ... dobienstwo ale jakoś nie mogę powiązać tego z tymi zadaniami
Prawdopodobieństwo - zadania
No to zacznijmy od pierwszego
Ile mamy wszystkich mozliwych sposobow ?
page.php?p=kompendium-elementy-kombinatoryki
tutaj jak juz co
Ile mamy wszystkich mozliwych sposobow ?
page.php?p=kompendium-elementy-kombinatoryki
tutaj jak juz co
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 2 paź 2013, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 42 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 2 paź 2013, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 42 razy
Prawdopodobieństwo - zadania
Chodzi mi o ostatnia cyfrę. XXX0 - XXX9 gdzie XXX to jakieś cyfry, które moga się powtarzać
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 2 paź 2013, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 42 razy
Prawdopodobieństwo - zadania
No ale to przeciez moga być powtórzenia. Napisałem że moga być 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 (0-9) czyli 10 możliwych cyfr na końcu.
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 2 paź 2013, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 42 razy
Prawdopodobieństwo - zadania
No super, mamy mianownik w prawdopodobienstwie.
Teraz licznik zrób dla jednego losowania PiN-u, ile mamy zdarzeń sprzyjających?
Teraz licznik zrób dla jednego losowania PiN-u, ile mamy zdarzeń sprzyjających?
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 2 paź 2013, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 42 razy
Prawdopodobieństwo - zadania
Nie bardzo wiem jak Te zdarzenia to w sensie że w tych 4 próbach trafimy?
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Prawdopodobieństwo - zadania
@Miodzio: nieznana jest OSTATNIA cyfra PINu
@ziomalok: jaka jest szansa, że za pierwszym razem wybierzesz dobrą cyfre?
A jak za pierwszym wybrałeś zły, to jakie masz szanse w drugiej próbie? etc
Te prawdopodobienstwa się sumują
@ziomalok: jaka jest szansa, że za pierwszym razem wybierzesz dobrą cyfre?
A jak za pierwszym wybrałeś zły, to jakie masz szanse w drugiej próbie? etc
Te prawdopodobienstwa się sumują