Dany jest odcinek długości \(\displaystyle{ a}\), dzielimy go losowo na trzy części. Jakie jest prawdopodobieństwo, że da się z nich ułożyć trójkąt?
Jak się za to zabrać?
losowy podział odcinków
losowy podział odcinków
Te trzy części to \(\displaystyle{ x,y,a-x-y}\), gdzie \(\displaystyle{ 0\le x,y\le a}\) oraz \(\displaystyle{ x+y\le a}\). Ponadto zapisz warunki istnienia trójkąta.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
losowy podział odcinków
Lub tak:
Niech fragmentami odcinka będą nieujemne x,y,z takie że:
\(\displaystyle{ x+y+z=a}\)
W układzie XYZ rysuję tę płaszczyzną ograniczoną warunkami nieujemności współrzędnych. Daje o trójkąt równoboczny o końcach w punktach \(\displaystyle{ \left( 0,0,a\right) , \left( 0,a,0\right) i \left(a,0,0\right)}\)
Aby x,y,z tworzyły trójkąt to najdłuższy z nich musi być mniejszy (bądź także równy dla trójkąta o zerowym polu) od sumy pozostałych boków.
Sprawia to że:
\(\displaystyle{ 0 < x < \frac{a}{2} \wedge 0 < y < \frac{a}{2} \wedge 0 < z < \frac{a}{2}}\)
Ograniczenia te dzielą uzyskany wczesniej trójkąt równoboczny na cztery równe trójkąty równoboczne z których tylko jeden spełnia warunki zadania.
Stąd poszukiwane prawdopodobieństwo wynosi 0,25
Niech fragmentami odcinka będą nieujemne x,y,z takie że:
\(\displaystyle{ x+y+z=a}\)
W układzie XYZ rysuję tę płaszczyzną ograniczoną warunkami nieujemności współrzędnych. Daje o trójkąt równoboczny o końcach w punktach \(\displaystyle{ \left( 0,0,a\right) , \left( 0,a,0\right) i \left(a,0,0\right)}\)
Aby x,y,z tworzyły trójkąt to najdłuższy z nich musi być mniejszy (bądź także równy dla trójkąta o zerowym polu) od sumy pozostałych boków.
Sprawia to że:
\(\displaystyle{ 0 < x < \frac{a}{2} \wedge 0 < y < \frac{a}{2} \wedge 0 < z < \frac{a}{2}}\)
Ograniczenia te dzielą uzyskany wczesniej trójkąt równoboczny na cztery równe trójkąty równoboczne z których tylko jeden spełnia warunki zadania.
Stąd poszukiwane prawdopodobieństwo wynosi 0,25
- Yelon
- Użytkownik
- Posty: 560
- Rejestracja: 9 mar 2014, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 67 razy
losowy podział odcinków
do tego właśnie doszedłem, ale czy mogę bez straty ogólności, napisać przypadek, kiedy \(\displaystyle{ x+y > a - (x+y)}\), czy też muszę rozpatrzyć, że np. \(\displaystyle{ x}\) będzie najdłuższym "bokiem"?