prawdopodobieństwo ze statystyki opisowej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

prawdopodobieństwo ze statystyki opisowej

Post autor: major37 »

Witam

Kolega poprosił mnie o pomoc w rozwiązaniu zadania i nie mam pojęcia jak się za to zabrać, proszę o pomoc was

Niech \(\displaystyle{ A}\) oznacza zdarzenie, że rodzina ma samochód, \(\displaystyle{ B_1, B_2, B_3}\), oznaczają odpowiednio zdarzenia, że roczny dochód rodziny jest niższy niż \(\displaystyle{ 20}\) tys. zł, od \(\displaystyle{ 20-40}\) tys. zł i powyżej \(\displaystyle{ 40}\) tys. zł. Znane są prawdopodobieństwa \(\displaystyle{ P(A)=0,6}\); \(\displaystyle{ P(B_2)=0,5}\); \(\displaystyle{ P(B_3)=0,1}\); \(\displaystyle{ P(B_1/ A)=0,35}\)i \(\displaystyle{ P(B2/ \overline{A})}\). Oblicz jakie jest prawdopodobieństwo, że rodzina:
a) ma samochód lub dochód wyższy niż 40 tys zł
b) ma samochód i dochód między 20 a 40tys zł
c) nie ma samochodu, jeśli wiadomo, że dochody w tej rodzinie są od 20 do 40 tys zł
Ostatnio zmieniony 8 paź 2014, o 22:57 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
ODPOWIEDZ