Splot dwóch dystrybuant

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
fafner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 198
Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rumia
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 9 razy

Splot dwóch dystrybuant

Post autor: fafner »

Witam,
mam problem ze znalezieniem rozkładu \(\displaystyle{ 2X+Y}\) zmiennych losowych \(\displaystyle{ X \simeq Y \simeq exp \left( 1 \right)}\)

Najpierw wyznaczam rozkład \(\displaystyle{ 2X}\)

\(\displaystyle{ F_{2X} \left( t \right) =F_X \left( \frac{t}{2} \right) \Longrightarrow f_{2X} \left( t \right) =\frac{1}{2}f_X \left( \frac{t}{2} \right)}\)


Następnie korzystam ze wzoru na sumę rozkładów:

\(\displaystyle{ f_{2X+Y} \left( p \right) = \int\limits_{0}^{\infty} f_{2X} \left( p-y \right) f_Y \left( y \right) dy = \\
\int\limits_{0}^{\infty}\frac{1}{2} f_{X} \left( \frac{p-y}{2} \right) f_Y \left( y \right) dy= \\
e^{-\frac{p}{2}} \cdot \int\limits_{0}^{\infty} \frac{1}{2} e^{-\frac{y}{2}} dy=e^{-\frac{p}{2}}}\)


a \(\displaystyle{ e^{-\frac{p}{2}}}\) nie może być gęstością prawdopodobieństwa... gdzie popełniłem błąd?
Ostatnio zmieniony 8 paź 2014, o 12:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1567
Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 398 razy

Splot dwóch dystrybuant

Post autor: Adifek »

Złe granice całkowania.
Awatar użytkownika
fafner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 198
Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rumia
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 9 razy

Splot dwóch dystrybuant

Post autor: fafner »

dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ