Proszę o pomoc:
Niech A, B \(\displaystyle{ \subset \Omega}\)
Oblicz P(A), jeśli P(B) = 2 P(B'), P(A\B)= \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\) oraz P(A\B') = \(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\)
Prawdopodobieństwo warunkowe - problem nr 2
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8589
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3352 razy
Prawdopodobieństwo warunkowe - problem nr 2
\(\displaystyle{ P(B)=2(1-P(B))}\)
\(\displaystyle{ P(A)= P(A \cap B)+P(A \cap B') \Rightarrow P(A)=\left[ P(A)-P(A \setminus B) \right] +\left[ P(A)-P(A \setminus B")\right]}\)
\(\displaystyle{ P(A)= P(A \cap B)+P(A \cap B') \Rightarrow P(A)=\left[ P(A)-P(A \setminus B) \right] +\left[ P(A)-P(A \setminus B")\right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 19 paź 2011, o 12:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Prawdopodobieństwo warunkowe - problem nr 2
Nie wiem skąd się wzięła druga część drugiej linijki rozwiązania, ale początek jest pomocny i już wyszło dobrze, dzięki!
Pozdrawiam
Pozdrawiam