Strzelec trafia do tarczy z prawdopodobieństwem0,5. Ile wynosi prawdopodobieństwo ze trzecie trafienie uzyska z 5 strzałem.
a)\(\displaystyle{ P(3,5)= {5-1 \choose 3-1} \cdot 0,5 ^{3}\cdot 0,5 ^{5}}\)
b)\(\displaystyle{ P(a)= {5 \choose 3} \cdot 0,5 ^{3}\cdot 0,5 ^{2}}\)
Która odpowiedz jest poprawna?
Strzelec strzela do tarczy
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 12 lut 2012, o 19:16
- Płeć: Mężczyzna
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 12 lut 2012, o 19:16
- Płeć: Mężczyzna
- mm34639
- Użytkownik
- Posty: 245
- Rejestracja: 28 mar 2005, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 61 razy
Strzelec strzela do tarczy
jeśli dokładnie tak jak w pierwszym poście napisałeś, to ani a), ani b)
zapewne w a) w odpowiedziach masz trochę inaczej
przemyśl to, co napisał a4karo
zapewne w a) w odpowiedziach masz trochę inaczej
przemyśl to, co napisał a4karo
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 12 lut 2012, o 19:16
- Płeć: Mężczyzna
Strzelec strzela do tarczy
\(\displaystyle{ P(3,5)= {5-1 \choose 3-1} \cdot 0,5 ^{3}\cdot 0,5 ^{2}}\)
czy tak ?
czy tak ?
- mm34639
- Użytkownik
- Posty: 245
- Rejestracja: 28 mar 2005, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 61 razy
Strzelec strzela do tarczy
Tak jest dobrze.
W pierwszych czterech strzałach muszą być dokładnie dwa sukcesy i dwie porażki. W szczególności nie może być trzech sukcesów, bo trzeci sukces ma być przy piątym dopiero strzale. Nie może być też więcej porażek, bo za piątym strzałem mielibyćmy za mało sukcesów. Dlatego jest \(\displaystyle{ \left[ {4 \choose 2} \cdot 0.5^2 \cdot 0.5^2 \right] \cdot 0.5}\) , czyli [ prawdopodobieństwo 2 sukcesów w czterech strzałach ] x p-stwo sukcesu w piątym strzale
W pierwszych czterech strzałach muszą być dokładnie dwa sukcesy i dwie porażki. W szczególności nie może być trzech sukcesów, bo trzeci sukces ma być przy piątym dopiero strzale. Nie może być też więcej porażek, bo za piątym strzałem mielibyćmy za mało sukcesów. Dlatego jest \(\displaystyle{ \left[ {4 \choose 2} \cdot 0.5^2 \cdot 0.5^2 \right] \cdot 0.5}\) , czyli [ prawdopodobieństwo 2 sukcesów w czterech strzałach ] x p-stwo sukcesu w piątym strzale