Mamy dwa podejścia:
- 3 zakłady na 10 losowań z plusem (20 losowań po 3 zakłądy na kuponie) ale skreslam tylko 6 liczb
- na kuponie tylko jeden zakład i tylko na 4 losowania (z plusem, więc 8 losowań), ale skreslam 7 liczb
Kiedy jest większa szansa trafienia szóstki ?
Duży Lotek, kiedy większe prawdopodobieństwo wygranej 6
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Duży Lotek, kiedy większe prawdopodobieństwo wygranej 6
Pierwszy przypadek:
\(\displaystyle{ P= \frac{20*3}{ {49 \choose 6} } \approx 4.291 \cdot 10 ^{-6}}\)
Drugi przypadek:
\(\displaystyle{ P= \frac{8 \cdot 43 }{ {49 \choose 6} } \approx 2.46 \cdot 10 ^{-5}}\)
Czyli większe prawdopodobieństwo wylosowania szóstki jest dla 1 zakładu na 4 losowania z plusem po 7 liczb.
\(\displaystyle{ P= \frac{20*3}{ {49 \choose 6} } \approx 4.291 \cdot 10 ^{-6}}\)
Drugi przypadek:
\(\displaystyle{ P= \frac{8 \cdot 43 }{ {49 \choose 6} } \approx 2.46 \cdot 10 ^{-5}}\)
Czyli większe prawdopodobieństwo wylosowania szóstki jest dla 1 zakładu na 4 losowania z plusem po 7 liczb.