Gęstość zmiennej losowej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Kuset
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 19 paź 2013, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 33 razy

Gęstość zmiennej losowej

Post autor: Kuset »

Witam, czy ktoś pomógłby ruszyć takie zadanie?
Gęstość zmiennej losowej (X,Y) dana jest wzorem: \(\displaystyle{ f(x,y) = \frac{1}{2 \pi } exp( -\frac{x ^{2}+y ^{2} }{2})}\)
Oblicz prawdopodobieństwo: \(\displaystyle{ P((X,Y) \in A)}\) , gdzie \(\displaystyle{ A = { (x,y)|x ^{2}+y ^{2} <4 }}\)
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Gęstość zmiennej losowej

Post autor: bartek118 »

Zastosuj współrzędne biegunowe.
Kuset
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 19 paź 2013, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 33 razy

Gęstość zmiennej losowej

Post autor: Kuset »

Faktycznie to trochę uprościło wyrażenie, ale dalej nie wiem co z tym zrobić

\(\displaystyle{ f(x,y) = \frac{1}{2 \pi } exp( -\frac{r ^{2} }{2} )}\)
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Gęstość zmiennej losowej

Post autor: bartek118 »

Zastosuj współrzędne biegunowe = zastosuj biegunową zamianę zmiennych w całce!
Napisz najpierw całkę jaką masz policzyć.
ODPOWIEDZ