Rozkład normalny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Kuset
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 19 paź 2013, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 33 razy

Rozkład normalny

Post autor: Kuset »

Witam ! Jak zrobić takie zadanie? Ciągle zatrzymuje się w jednym miejscu i nie wiem jak dalej to zrobić...

Zmienna losowa X ma rozkład normalny \(\displaystyle{ N(m,2)}\) i \(\displaystyle{ P(X \ge 5) = 0.6}\), znajdź m.

\(\displaystyle{ P(X \ge 5) = 0.6}\)
\(\displaystyle{ P(Z \ge \frac{5-m}{2} ) = 0.6}\)
\(\displaystyle{ 1 - P(Z< \frac{5-m}{2} ) = 0.6}\)
\(\displaystyle{ 1 - F( \frac{5-m}{2} ) = 0.6}\)
\(\displaystyle{ F( \frac{5-m}{2}) = 0.4}\)

W tablicach dystrybuanty rozkładu normalnego nie ma wartości 0.4, tylko rozpoczynają się od 0.5... Jak mogę to inaczej obliczyć?
rafalpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2203
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 526 razy

Rozkład normalny

Post autor: rafalpw »

\(\displaystyle{ F\left( \frac{5-m}{2} \right)=0.4 \Rightarrow F\left( \frac{m-5}{2} \right)=0.6}\)
Kuset
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 19 paź 2013, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 33 razy

Rozkład normalny

Post autor: Kuset »

O, to ciekawe to zupełnie zmienia postać rzeczy teraz Dzięki !
ODPOWIEDZ