Prawdopodobieństwo wyprodukowania braku.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
dawidania20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 24 maja 2007, o 08:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: chełm

Prawdopodobieństwo wyprodukowania braku.

Post autor: dawidania20 »

Witam!
Mam następujące zadanko:
1.Prawdopodobieństwo wyprodukowania braku przy pewnej precyzyjnej produkcji wynosi średnio 3 promile. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w partii liczącej 1000 sztuk będą:
a) dokładnie 4 braki;
b) co najmniej 3 braki.
Proszę pomóżcie mi bo nie wiem jak te zadanie rozwiązać.
Pozdrawiam

Polecam wyłączanie CAPS LOCKA. Kasia
Ostatnio zmieniony 24 maja 2007, o 20:22 przez dawidania20, łącznie zmieniany 1 raz.
Grzegorz t
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
Pomógł: 206 razy

Prawdopodobieństwo wyprodukowania braku.

Post autor: Grzegorz t »

Stosuj schemat Bernoulliego, \(\displaystyle{ n=1000}\), \(\displaystyle{ k=4}\), i prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczej próbie dla przykładu \(\displaystyle{ 1}\) wyniesie \(\displaystyle{ P=\frac{3}{1000}}\) i po podstawieniu \(\displaystyle{ P=\binom{1000}{4}\cdot (\frac{3}{1000})^4\cdot (1-\frac{3}{1000})^{1000-4}}\)
Brumby
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 30 maja 2007, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Prawdopodobieństwo wyprodukowania braku.

Post autor: Brumby »

Chyba nie do końca. To jest klasyczne zadanie na rozkład Poissona. Mamy lambda równe = 0.003*1000= 3 .

Dalej to już tylko praca z tablicą rozkładu Poissona.
ODPOWIEDZ