W uwadze dot. splotów spotkałam się z takim czymś:
\(\displaystyle{ \left( \xi,\eta\right)\left( \Omega\right) \subset D}\)
Nie wiem jak to rozumieć i jak przeczytać, Proszę o pomoc.
\(\displaystyle{ \xi}\) i \(\displaystyle{ \eta}\) są niezależnymi zmiennymi losowymi, \(\displaystyle{ D \subset \mathlab{R}^2}\) - zbiór borelowski, \(\displaystyle{ \left( \Omega,A,P\right)}\) -p.probalistyczna
Sploty, zbiór borelowski i zmienne losowe
- blackbird936
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 28 lis 2011, o 13:28
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 53 razy
- mm34639
- Użytkownik
- Posty: 245
- Rejestracja: 28 mar 2005, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 61 razy
Sploty, zbiór borelowski i zmienne losowe
A gdzie tu jest splot? Zwykle gwiazdką się oznacza.
Znasz definicję (dokładną) zmiennej losowej?
Zmienna losowa, to, z definicji - funkcja ze zbioru zdarzeń elementarnych w zbiór liczb rzeczywistych, taka, że przeciwobraz każdego zbioru borelowskiego jest zdarzeniem (czyli takim podzbiorem \(\displaystyle{ \Omega}\), który należy do sigma ciała zdarzeń \(\displaystyle{ A}\)).
Tu mamy dwuwymiarową zmienną losową \(\displaystyle{ (\xi,\eta) : \Omega \rightarrow R^2}\), a to zdanie wg. mnie mówi, że przy tej funkcji obraz całej dużej omegi jest podzbiorem pewnego zbioru borelowskiego \(\displaystyle{ D}\). Trudno bez znajomości kontekstu powiedzieć po co to wszystko i czy na pewno o to chodzi.
Znasz definicję (dokładną) zmiennej losowej?
Zmienna losowa, to, z definicji - funkcja ze zbioru zdarzeń elementarnych w zbiór liczb rzeczywistych, taka, że przeciwobraz każdego zbioru borelowskiego jest zdarzeniem (czyli takim podzbiorem \(\displaystyle{ \Omega}\), który należy do sigma ciała zdarzeń \(\displaystyle{ A}\)).
Tu mamy dwuwymiarową zmienną losową \(\displaystyle{ (\xi,\eta) : \Omega \rightarrow R^2}\), a to zdanie wg. mnie mówi, że przy tej funkcji obraz całej dużej omegi jest podzbiorem pewnego zbioru borelowskiego \(\displaystyle{ D}\). Trudno bez znajomości kontekstu powiedzieć po co to wszystko i czy na pewno o to chodzi.