Max i min

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
karolcia_23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 445
Rejestracja: 19 sie 2013, o 17:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 99 razy

Max i min

Post autor: karolcia_23 »

Cześć ma pytanie dlaczego w zadaniu poniżej przedział zmienia się na \(\displaystyle{ (-2,3)}\). Czy to jest związane z tym, że max może być \(\displaystyle{ -2}\), a min \(\displaystyle{ 3}\)?

Zadanie:
Niech \(\displaystyle{ X\sim U(-5,5)}\). Znaleźć rozkład zmiennej \(\displaystyle{ Y=\min\left\{ \max\left\{ -2,X\right\}3 \right\}}\).
Odp.
Po obliczeniach ma, że
\(\displaystyle{ F_{Y}(t)=\begin{cases} 0 & t<-2 \\ \frac{t+5}{10} & -2 \le t<3\\1 & t>3 \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 16 lut 2015, o 12:02 przez leszczu450, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex]. Poprawa wiadomości.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Max i min

Post autor: Kartezjusz »

Mimo sinusa masz masz wykres liniowy?
karolcia_23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 445
Rejestracja: 19 sie 2013, o 17:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 99 razy

Max i min

Post autor: karolcia_23 »

moja omyłka miało być \(\displaystyle{ \sim}\) a nie \(\displaystyle{ \sin}\)
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Max i min

Post autor: Kartezjusz »

Tak, w \(\displaystyle{ \max}\) i \(\displaystyle{ \min}\) mamy \(\displaystyle{ 2}\)i \(\displaystyle{ 3}\)
karolcia_23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 445
Rejestracja: 19 sie 2013, o 17:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 99 razy

Max i min

Post autor: karolcia_23 »

to jak bym miała \(\displaystyle{ Y=max\left\{ min\left\{ 6,X\right\},-7 \right\}}\)
to wtedy tam gdzie- 2 to bym miała -7 a tam gdzie 3 to 6 w tej dystrybuancie?
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

Max i min

Post autor: leszczu450 »

karolcia_23, a nie prościej po prostu policzyć tę dystrybuantę normalnie? Nie ucz się wzorów na pamięć.
ODPOWIEDZ