Witajcie!
Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład wykładniczy z parametrem 1. Wyznaczyć rozkłady zmiennych \(\displaystyle{ \left[ X \right] , \left\{ X \right\}}\).
No to weźmy t \(\displaystyle{ \geq 0.}\) Wtedy \(\displaystyle{ F_{\left[ X \right] }(t)=P(\left[ X \right] =t)=P(t \leq X < t+1)=e^{-t}-e^{-(t+1)}}\).
Teraz pytanie, czy prawidłowo próbuję ugryźć część całkowitą:
\(\displaystyle{ \newline F_{\left\{ X \right\} }(t)=P(\left\{ X \right\} \leq t)=P(X-\left[ X \right] \leq t)=P(X \leq t+\left[ X \right] )=}\)
\(\displaystyle{ \newline \sum_{a=0}^{\infty} P(X \leq t + a) \cdot P(\left[ X \right]=a)}\).
Będę wdzięczny za wskazówkę.
Cz. całkowita i cz. ułamkowa - rozkłady
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 2 cze 2013, o 09:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
- mm34639
- Użytkownik
- Posty: 245
- Rejestracja: 28 mar 2005, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 61 razy
Cz. całkowita i cz. ułamkowa - rozkłady
W tym pierwszym nie liczysz dystrybuanty - czyli powinno być bez tego kawałka z \(\displaystyle{ F}\). Czyli
W drugiej części próbujesz ugryźć część ułamkową a nie całkowitą - ona ma rozkład ciągły (tzn. taki z gęstością), skupiony na \(\displaystyle{ [0,1]}\).
Dystrybuanta równa \(\displaystyle{ 0}\) dla \(\displaystyle{ t<0}\), \(\displaystyle{ 1}\) dla \(\displaystyle{ t>1}\), zastanawiamy się co się dzieje w \(\displaystyle{ [0,1]}\).
Dla \(\displaystyle{ t \in [0,1]}\), \(\displaystyle{ \mathbb{P}(X<t)=}\) (dlaczego?)\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty}F(t+n)-F(n)=\ldots}\)
chyba tak
Oczywiście \(\displaystyle{ t}\) jest całkowite, rozkład \(\displaystyle{ [X]}\) dyskretny.kryger_rio pisze: No to weźmy t \(\displaystyle{ \geq 0.}\) Wtedy \(\displaystyle{ P(\left[ X \right] =t)=P(t \leq X < t+1)=e^{-t}-e^{-(t+1)}}\).
W drugiej części próbujesz ugryźć część ułamkową a nie całkowitą - ona ma rozkład ciągły (tzn. taki z gęstością), skupiony na \(\displaystyle{ [0,1]}\).
Dystrybuanta równa \(\displaystyle{ 0}\) dla \(\displaystyle{ t<0}\), \(\displaystyle{ 1}\) dla \(\displaystyle{ t>1}\), zastanawiamy się co się dzieje w \(\displaystyle{ [0,1]}\).
Dla \(\displaystyle{ t \in [0,1]}\), \(\displaystyle{ \mathbb{P}(X<t)=}\) (dlaczego?)\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty}F(t+n)-F(n)=\ldots}\)
chyba tak
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 2 cze 2013, o 09:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Cz. całkowita i cz. ułamkowa - rozkłady
O ile dobrze zrozumiałem, miało być dla \(\displaystyle{ t \in \left[ 0,1 \right]}\):
\(\displaystyle{ P(\left\{ X \right\} < t)= \sum_{n=0}^{\infty} F_X(t+n)-F_X(n)}\) ?
\(\displaystyle{ P(\left\{ X \right\} < t)= \sum_{n=0}^{\infty} F_X(t+n)-F_X(n)}\) ?