kowariancja między zmiennymi losowymi

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
agnieszka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 182
Rejestracja: 18 sie 2014, o 13:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 13 razy

kowariancja między zmiennymi losowymi

Post autor: agnieszka92 »

Odchylenie standardowe zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\) wynosi \(\displaystyle{ 1}\), a odchylenie standardowe zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y}\) jest równe \(\displaystyle{ \sqrt{2}.}\)Kowariancja między zmiennymi losowymi \(\displaystyle{ X+Y}\) i \(\displaystyle{ X-Y}\) jest równa
A. \(\displaystyle{ -1}\)
B. \(\displaystyle{ 1-\sqrt{2}}\)
C. \(\displaystyle{ 0}\)
D. \(\displaystyle{ 1+\sqrt{2}}\)

Nie mam pojęcia, jak się za to zabrać. Da mi ktoś jakąś wskazówkę? ;>
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

kowariancja między zmiennymi losowymi

Post autor: Kartezjusz »

\(\displaystyle{ Cov(X+Y;X-Y)}\)Korzystasz z liniowości kowariancji i symetrii
Awatar użytkownika
agnieszka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 182
Rejestracja: 18 sie 2014, o 13:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 13 razy

kowariancja między zmiennymi losowymi

Post autor: agnieszka92 »

\(\displaystyle{ Cov(X+Y,X-Y)=Cov(X+Y,X)-Cov(X+Y,Y)=Cov(X,X)+Cov(Y,X)-Cov(X,Y)-Cov(Y,Y)=VarX-VarY=1-2=-1}\)? ;>
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

kowariancja między zmiennymi losowymi

Post autor: Kartezjusz »

Tak
Awatar użytkownika
agnieszka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 182
Rejestracja: 18 sie 2014, o 13:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 13 razy

kowariancja między zmiennymi losowymi

Post autor: agnieszka92 »

To fajnie, dzięki. ;>
ODPOWIEDZ