przybliżenie rozkładu dwumianowego rozkładem normalnym

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
agnieszka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 182
Rejestracja: 18 sie 2014, o 13:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 13 razy

przybliżenie rozkładu dwumianowego rozkładem normalnym

Post autor: agnieszka92 »

Niech \(\displaystyle{ X_1,X_2,...}\) będzie ciągiem niezależnych zmiennych losowych o rozkładzie Bernoulliego (dwumianowym) z parametrami \(\displaystyle{ 100}\) i \(\displaystyle{ \frac{1}{10}.}\) Niech \(\displaystyle{ \phi}\) oznacza dystrybunatę standardowego rozkładu normalnego. Wtedy
A. \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty}P\left( \frac{X_1+...+X_n-100n}{3 \sqrt{n}} < t \right) = \phi(t)}\)
B. \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty}P\left( \frac{X_1+...+X_n-100n}{9 \sqrt{n}} < t \right) = \phi(t)}\)
C. \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty}P\left( \frac{X_1+...+X_n-10n}{3 \sqrt{n}} < t \right) = \phi(t)}\)
D. \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty}P\left( \frac{X_1+...+X_n-10n}{9 \sqrt{n}} < t \right) = \phi(t)}\)

Czy poprawną odpowiedzią jest odpowiedź C? Nie strzelam, bo wiem, jak to się mniej więcej robi, tylko chciałam się upewnić. ;>
miodzio1988

przybliżenie rozkładu dwumianowego rozkładem normalnym

Post autor: miodzio1988 »

jest ok
Awatar użytkownika
agnieszka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 182
Rejestracja: 18 sie 2014, o 13:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 13 razy

przybliżenie rozkładu dwumianowego rozkładem normalnym

Post autor: agnieszka92 »

Dzięki. ;>
ODPOWIEDZ