rzut monetą

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
agnieszka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 182
Rejestracja: 18 sie 2014, o 13:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 13 razy

rzut monetą

Post autor: agnieszka92 »

Rzucono trzy razy monetą i wypadła nieparzysta liczba orłów. Prawdopodobieństwo, że wypadły trzy orły wynosi:
A. \(\displaystyle{ \frac{1}{12}}\)
B. \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)
C. \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
D. \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)

Mam dwa pomysły na rozwiązanie i nie wiem, który jest poprawny.

1. Oznaczmy O - wypadł orzeł, R - wypadła reszka
\(\displaystyle{ \Omega=\{(O,R,R),(R,O,R),(R,R,O),(O,O,O)\}\\
A=\{(O,O,O)\}\\
P(A)=\frac{1}{4}}\)


2. Oznaczmy O - wypadł orzeł, R - wypadła reszka
\(\displaystyle{ \Omega=\{\{O,R,R\},\{O,O,O\}\}\\
A=\{\{O,O,O\}\}\\
P(A)=\frac{1}{2}}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

rzut monetą

Post autor: a4karo »

1
Awatar użytkownika
agnieszka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 182
Rejestracja: 18 sie 2014, o 13:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 13 razy

rzut monetą

Post autor: agnieszka92 »

Dziękuję. ;>
ODPOWIEDZ