Wyznaczyć gęstość rozkładu zmiennej losowej
-
- Użytkownik
- Posty: 721
- Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 8 razy
Wyznaczyć gęstość rozkładu zmiennej losowej
Witam. mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak robić zadania tego typu :
Niech X ma funkcję gęstości
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} 0,5x+0,5, x \in (-1,1) \\0, poza \end{cases}}\)
wyznacz rozkład \(\displaystyle{ Y=X^2}\)
Niech X ma funkcję gęstości
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} 0,5x+0,5, x \in (-1,1) \\0, poza \end{cases}}\)
wyznacz rozkład \(\displaystyle{ Y=X^2}\)
Wyznaczyć gęstość rozkładu zmiennej losowej
Na rozkład zmiennej
\(\displaystyle{ Y = g(X)}\)-- 18 sierpnia 2014, 12:26 --Albo przez dystrybuantę działaj. Twój wybór.
\(\displaystyle{ Y = g(X)}\)-- 18 sierpnia 2014, 12:26 --Albo przez dystrybuantę działaj. Twój wybór.
-
- Użytkownik
- Posty: 721
- Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 8 razy
Wyznaczyć gęstość rozkładu zmiennej losowej
dystrybuanta mi wyszła :
\(\displaystyle{ F_Y(y)=1- 0,5y-0,5 \sqrt{y}}\) dobrze?
\(\displaystyle{ F_Y(y)=1- 0,5y-0,5 \sqrt{y}}\) dobrze?
Wyznaczyć gęstość rozkładu zmiennej losowej
Jakie wlasnosci ma dystrybuanta? Podałeś funkcje malejącą na całej dziedzinie
-
- Użytkownik
- Posty: 721
- Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 8 razy
Wyznaczyć gęstość rozkładu zmiennej losowej
liczę całkę z tej funkcji od \(\displaystyle{ \sqrt{y}}\) do \(\displaystyle{ 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 721
- Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 8 razy
Wyznaczyć gęstość rozkładu zmiennej losowej
Dystrybuantę Y liczę tak:
Ok zrobiłem błąd przy granicach (wartość bezwzględna), powinno być \(\displaystyle{ \sqrt{y}}\) do \(\displaystyle{ -\sqrt{y}}\) wtedy dystrybuanta wychodzi \(\displaystyle{ \sqrt{y}}\) i wszystko jest ok
Dzięki za pomoc.
Ok zrobiłem błąd przy granicach (wartość bezwzględna), powinno być \(\displaystyle{ \sqrt{y}}\) do \(\displaystyle{ -\sqrt{y}}\) wtedy dystrybuanta wychodzi \(\displaystyle{ \sqrt{y}}\) i wszystko jest ok
Dzięki za pomoc.