Witam, mam zrobić zadanie, najprawdopodobniej z CTG lecz nie jestem pewien:
Prawdopodobieństwo tego że grajacy w wyścigi samochodowe gracz pokona k-te okrążenie bez stłuczki wynosi:\(\displaystyle{ pk=0,9-0,8^k}\) Oblicz prawdopodobieństwo, że spośród 100 niezależnych okrążeń przynajmniej połowe pokona bez stłuczki.
Jak się za to zabrać ?
CTG. Zmienne prawdopodobieństwo.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
CTG. Zmienne prawdopodobieństwo.
Wartość średnia
\(\displaystyle{ m=\frac{1}{100}\sum_{k=1}^{100}k\cdot (0,9-0,8^{k})}\)
Odchylenie standardowe
\(\displaystyle{ \sigma= \sqrt{\frac{1}{100}\sum_{k=1}^{100}(k - m)^{2}\cdot (0,9-0,8^{k})}.}\)
Z CTG
\(\displaystyle{ Pr( X_{100}\geq 50)= 1 - \phi \left( \frac{50- 100m}{\sigma\cdot 10}\right).}\)
Program R
> 1-pnorm(4.75/266.295)
[1] 0.4928843
>
\(\displaystyle{ m=\frac{1}{100}\sum_{k=1}^{100}k\cdot (0,9-0,8^{k})}\)
Odchylenie standardowe
\(\displaystyle{ \sigma= \sqrt{\frac{1}{100}\sum_{k=1}^{100}(k - m)^{2}\cdot (0,9-0,8^{k})}.}\)
Z CTG
\(\displaystyle{ Pr( X_{100}\geq 50)= 1 - \phi \left( \frac{50- 100m}{\sigma\cdot 10}\right).}\)
Program R
> 1-pnorm(4.75/266.295)
[1] 0.4928843
>
-
- Użytkownik
- Posty: 721
- Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 8 razy
CTG. Zmienne prawdopodobieństwo.
czemu we wzorze : \(\displaystyle{ m=\frac{1}{100}\sum_{k=1}^{100}k\cdot (0,9-0,8^{k})}\) dzielimy przez 100 ?