Uzasadnienie wyboru postaci rozkladu prawdopodobieństwa
Uzasadnienie wyboru postaci rozkladu prawdopodobieństwa
Firma pogrzebowa GAME OVER ocenia. że ryzyko zgonu w przeciągu roku w grupie wiekowej mężczyzn powyżej 90 roku życia wynosi 0,25. Zakładamy również, że firma ta jest monopolistą na rynku oraz liczba mężczyzn w wieku powyżej 90 lat na terenie działania firmy wynosi 150 osób. Niech zmienna losowa X oznacza liczbę klientów naszego zakładu w wybranej grupie w przeciągu roku. Na jakiej podstawie zadanie to należy analizować przy wykorzystaniu rozkładu Bernoullego (dwumianowego)?
Uzasadnienie wyboru postaci rozkladu prawdopodobieństwa
\(\displaystyle{ P(X=k)}\)
wyjasnij czemu wygląda tak a nie inaczej
wyjasnij czemu wygląda tak a nie inaczej
Uzasadnienie wyboru postaci rozkladu prawdopodobieństwa
Nie rozumiem treści Twojego postu. Czy mógłbyś ją wyjaśnić?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Uzasadnienie wyboru postaci rozkladu prawdopodobieństwa
Jak oznacza się prawdopodobieństwo ,że zmienna losowa przyjmie daną wartość?
Uzasadnienie wyboru postaci rozkladu prawdopodobieństwa
Tak, jak napisał miodzio1988. Na jakiej wiadomo, że w tym zadaniu należy zastosować rozkład Bernoullego?
-- 15 sierpnia 2014, 09:06 --
Jaka jest wartość \(\displaystyle{ P(X < 30)}\)?-- 15 sierpnia 2014, 10:37 --Czy \(\displaystyle{ P(X < 30) = 0,07927}\)?
-- 15 sierpnia 2014, 09:06 --
Jaka jest wartość \(\displaystyle{ P(X < 30)}\)?-- 15 sierpnia 2014, 10:37 --Czy \(\displaystyle{ P(X < 30) = 0,07927}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Uzasadnienie wyboru postaci rozkladu prawdopodobieństwa
Po co się męczysz. Określenie miary dyskretnej na punktach ją wyznacza
Uzasadnienie wyboru postaci rozkladu prawdopodobieństwa
Nie rozumiem drugiego zdania Twojego postu.
-- 16 sierpnia 2014, 04:24 --
Nie rozumiem drugiego zdania Twojego postu.-- 16 sierpnia 2014, 04:50 --Odpowiedź napisana przez autora jest równa \(\displaystyle{ 0,0628}\). Czy powodem tej różnicy jest zastosowanie innych dokładności przybliżonych wartości dystrybuanty rozkładu normalnego standaryzowanego?
-- 16 sierpnia 2014, 04:24 --
Nie rozumiem drugiego zdania Twojego postu.-- 16 sierpnia 2014, 04:50 --Odpowiedź napisana przez autora jest równa \(\displaystyle{ 0,0628}\). Czy powodem tej różnicy jest zastosowanie innych dokładności przybliżonych wartości dystrybuanty rozkładu normalnego standaryzowanego?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Uzasadnienie wyboru postaci rozkladu prawdopodobieństwa
Przy wyznaczaniu wartości, o której mówi miodzio1988 należy zastosować wzór dwumianowy Newtona, co jest skomplikowane że względu na występujące w nim wysokie wartości potęg. Z tego powodu istnieje możliwość przybliżenia rozwiązania rozkładem normalnym. Zadanie należy rozwiążą przy wykorzystaniu własności rozkładu normalnego.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Uzasadnienie wyboru postaci rozkladu prawdopodobieństwa
Tutaj dochodzi jeszcze problem, jak przełożyć \(\displaystyle{ P(X<30)}\) na rozkład ciągły.
Jeśli stwierdzisz, że \(\displaystyle{ P(X<30)=P(X \le 29)}\), to dostaniesz jeszcze inny wynik.
Jeszcze inny wynik otrzymasz pewnie stosując przybliżenie rozkładem Poissona.
Jeśli stwierdzisz, że \(\displaystyle{ P(X<30)=P(X \le 29)}\), to dostaniesz jeszcze inny wynik.
Jeszcze inny wynik otrzymasz pewnie stosując przybliżenie rozkładem Poissona.
Uzasadnienie wyboru postaci rozkladu prawdopodobieństwa
W jaki sposób otrzymać wynik \(\displaystyle{ 0,0628}\)?
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Uzasadnienie wyboru postaci rozkladu prawdopodobieństwa
Od \(\displaystyle{ 0,07927}\) odejmij jeszcze \(\displaystyle{ 0,01647}\)
Nie mam pojęcia, być może autor książki brał wartość pośrednią np. \(\displaystyle{ P(X \le 29,5)}\).
Inna sprawa, że w tablicach rozkładu normalnego nie widzę takiej wartości.
Nie mam pojęcia, być może autor książki brał wartość pośrednią np. \(\displaystyle{ P(X \le 29,5)}\).
Inna sprawa, że w tablicach rozkładu normalnego nie widzę takiej wartości.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Uzasadnienie wyboru postaci rozkladu prawdopodobieństwa
W tej chwili nie mam żadnego pakietu statystycznego. Ale jak posiadasz, to sprawdź wartości dystrybuanty dla rozkładu Bernoulliego.
Uzasadnienie wyboru postaci rozkladu prawdopodobieństwa
Ostateczne rozwiązanie tego zadania ma być obliczone przy wykorzystaniu przybliżonego rozkładu normalnego.