Zmienne o rozkładzie wykładniczym

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
laser15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 721
Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 8 razy

Zmienne o rozkładzie wykładniczym

Post autor: laser15 »

Zmienne losowe \(\displaystyle{ x_1,x_2,x_3}\) o rozkładach wykładniczych \(\displaystyle{ Exp( \alpha )}\)są niezależne. Niech \(\displaystyle{ T=x_1+x_2+x_3}\) i niech

\(\displaystyle{ Y= \begin{cases} 1,x_1 \ge 3 \\ 0 reszta \end{cases}}\)

Obliczyć \(\displaystyle{ E(Y|T=5)}\)

Mógłby ktoś wyjaśnić mi po kolei o co w tym zadaniu chodzi i z czego skorzystać?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Zmienne o rozkładzie wykładniczym

Post autor: Kartezjusz »

warunkowa wartość oczekiwana
laser15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 721
Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 8 razy

Zmienne o rozkładzie wykładniczym

Post autor: laser15 »

A coś więcej? Jak zacząć to zadanie?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Zmienne o rozkładzie wykładniczym

Post autor: Kartezjusz »

Znasz to pojęcie?
laser15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 721
Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 8 razy

Zmienne o rozkładzie wykładniczym

Post autor: laser15 »

Znam ale nie rozumiem w 100 procentach.-- 10 sie 2014, o 14:40 --Mógłbyś mi je wytłumaczyć na tym przykładzie ?
laser15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 721
Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 8 razy

Zmienne o rozkładzie wykładniczym

Post autor: laser15 »

Mógłbyś mnie jakoś bardziej nakierować ? Coś zacząć ?
ODPOWIEDZ